Videospeler inladen...

Honderdduizenden Algerijnen betogen opnieuw in de regen voor verandering

Zoals op de voorbije vrijdagen zijn vandaag opnieuw veel betogers op straat gekomen in Algerije. Ondanks de zware regen zouden het er honderdduizenden zijn. Opvallend is dat zowel de legertop als leden van de regeringspartij FLN hun steun uitspreken voor de protestbeweging.

De politie was aanwezig in het centrum van de hoofdstad Algiers, maar het protest bleef vreedzaam en het kwam niet tot rellen. "Wij blijven hier tot het hele systeem op de schop gaat", liet een betoger zich ontvallen.

Ondanks de regen was de opkomst vandaag nog groter dan op gelijk welk ogenblik sinds het begin van de protesten op 22 februari. De manifestanten lijken de toegevingen van de regering niet echt te vertrouwen. Zo zijn de verkiezingen uitgesteld, heeft de 82-jarige president Abdelaziz Bouteflika beloofd dat hij niet opnieuw kandidaat zal zijn en zou er een nationale conferentie komen om een nieuw politiek systeem op poten te zetten.

Opvallend is dat de stafchef van het leger, luitenant-generaal Ahmed Gaed Salah woensdag zei dat de betogers "nobele bedoelingen" hadden. Ook lijken steeds meer leden van de regeringspartij FLN en van de met haar verbonden organisaties zich bij de protesten aan te sluiten. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Enerzijds kan dat er op wijzen dat ook veel van die mensen verandering willen, maar anderzijds vrezen de betogers dat het regime zichzelf met nieuwe mensen wil "heruitvinden" en zo de greep op de politiek en de economie zou behouden.

De "inner circle" rond de bejaarde en zieke president Bouteflika lijkt alleszins geïsoleerd. Veel Algerijnen denken dat de president sinds een hersenbloeding in 2013 niet meer in staat is om te regeren en dat zijn jongere broer Said of anderen via Bouteflika de macht uitoefenen. De betogers willen niet enkel die groep rond de president weg, ze willen ook een einde aan de privileges van mensen uit het regime, aan de corruptie en vriendjespolitiek en ze willen vooral ook banen.

Bekijk hieronder beelden van het protest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen