Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Jimmy Carter breekt record: nooit eerder werd een gewezen Amerikaanse president zo oud

Vandaag schrijft Jimmy Carter een klein beetje geschiedenis. De oud-president van de Verenigde Staten is nu de oudste ex-president die de VS ooit heeft gehad. Tot gisteren was dat record in handen van George H.W. Bush, die vorig jaar overleed, 94 jaar en 171 dagen na zijn geboorte. De vandaag nog levende Carter werd 94 jaar en 172 dagen geleden geboren.

Ook met die geboorte heeft Jimmy Carter geschiedenis geschreven, want hij is volgens CNN de allereerste Amerikaanse president ooit die in een ziekenhuis is geboren.

Jimmy Carter als tiener

In augustus 2015 kreeg Jimmy Carter kanker en dacht hij dat hij nog slechts enkele weken te leven had. Maar hij genas, waardoor hij nu dus dat record van langstlevende oud-president beet heeft.

Een woordvoerster van zijn organisatie (het Carter Center) vertelt dat Jimmy en zijn vrouw regelmatig lange wandelingen maken en zich houden aan een strikt en gezond dieet. "We hopen hier allemaal dat hij nog lang onder ons kan zijn, zodat hij de levens van miljoenen arme mensen kan blijven verbeteren", aldus de woordvoerster.

AP1978

Wie is Jimmy Carter?

Jimmy Carter was Democratisch president tussen 1977 en 1981. Hij wou toen opnieuw eerlijkheid brengen in de Amerikaanse politiek na de schandalen van Watergate en de oorlogen in het toenmalige Indochina. Hij kon de VS echter niet uit de economische malaise halen noch de revoluties in Nicaragua en Iran vermijden.

De gijzeling in de Amerikaanse ambassade in Teheran zou dodelijk zijn voor zijn poging om herverkozen te worden. Ook de Sovjetinvasie in Afghanistan zadelde hem op met een imago van besluiteloosheid.

Na zijn aftreden zette hij zijn prestige wereldwijd in om te bemiddelen in conflicten. Zo haalde hij contacten aan met Noord-Korea, Vietnam en Cuba. Voor dat vredeswerk kreeg hij wel de Nobelprijs voor de Vrede.

Meest gelezen