Leopold II-laan in Dendermonde wordt Leopoldlaan

Dendermonde gaat de naam van een van haar bekendste straten veranderen. De Leopold II-laan zal in de toekomst de Leopoldlaan heten. Een kleine aanpassing, maar symbolisch van belang.

De aanpassing van de straatnaam komt er op vraag van gemeenteraadslid Barbara Pas (Vlaams Belang). Zij vindt de verwijzing naar de omstreden Belgische vorst niet meer kunnen. "Koning Leopold II staat in de wereldwijde lijst van massamoordenaars op nummer 4", aldus Barbara Pas. "En als je het aantal moorden in verhouding plaatst tot het aantal inwoners, staat hij zelfs op nummer 1. Er stierven twee Congolezen per Belg die toen leefde". Volgens Barbara Pas zou het niet langer mogen dat straten vernoemd worden naar massamoordenaars als Leopold II, Stalin, Hitler of Mao.

De politieke beslissing is genomen, maar de administratieve procedure zal pas opgestart worden na de verkiezingen van 26 mei. Het voorstel van de meerderheid om de II te schrappen en er Leopoldlaan van te maken draagt niet de voorkeur van het Vlaams Belanggemeenteraadslid weg, maar ze begrijpt dat het uit praktische overwegingen de beste keuze is. Mensen en bedrijven moeten dan minimale aanpassingen doen. Bovendien staat de straat in de volksmond nu al bekend als de Leopoldlaan.

kasto80

Meest gelezen