Een derde van de Gentse gezinnen heeft geen eigen auto meer

Een op de drie gezinnen uit Gent heeft geen eigen wagen meer. In de binnenstad heeft zelfs een op de twee Gentenaars geen auto. Dat blijkt uit cijfers van de stad Gent, die deze driejaarlijks opvraagt.

De daling van het aantal mensen die een auto bezitten in Gent is niet min. In 2012 bezat 18,8 procent van de inwoners geen eigen voertuig, in 2018 was dat al gestegen tot 30,9 procent. In het centrum is de daling nog groter. 30 procent van de inwoners van de binnenstad had in 2012 geen auto meer, zes jaar later was dat maar liefst 47 procent.

Uit het onderzoek blijkt ook dat het gebruik van het openbaar vervoer in de lift zit. Voor afstanden tussen drie en tien kilometer is ten opzichte van 2015 het aandeel van de Gentenaars die kiezen voor de bus en tram gestegen met zeven procent. Nog slechts een op de drie Gentenaars kruipt achter het stuur van de wagen voor zijn of haar hoofdverplaatsingen. In 2015 was dat nog vier op de tien. Op zes jaar tijd is het gebruik van de auto gedaald met 16%, ten voordele van de fiets en het openbaar vervoer. 

Het onderzoek van de stad Gent is gebaseerd op een verplaatsingsdagboek van 2.000 Gentenaars uit 2018. Het stadsbestuur vraagt deze cijfers om de drie jaar op.

Verschillende factoren

Volgens professor Cathy Macharis, verkeersdeskundige aan de Vrije Universiteit Brussel, zijn er verschillende factoren die verklaren waarom er minder mensen zijn met een auto in Gent. "Het beleid heeft een duidelijke keuze gemaakt voor duurzame mobiliteit met het circulatieplan. Daarnaast spelen nieuwe technologieën zoals deelwagens en deelsteps een belangrijke rol. Ten derde is er ook een gedragswijziging. Veel jongeren zien de wagen niet langer als een statussymbool."

Meest gelezen