Stroopfabriek Borgloon opent de deuren na 2 jaar restauratie

Op vrijdag 29 maart gaat de gerestaureerde stoomstroopfabriek in Borgloon in Limburg officieel open. Twee jaar is er aan gerestaureerd. Maar de eigenlijke aanzet was er 12 jaar geleden, toen de Loonse stroopfabriek de Monumentenstrijd won.

Borgloon kreeg als winnaar van die Monumentenstrijd 500.000 euro, maar het was duidelijk dat dat alleen maar een startkapitaal was. Uiteindelijk is met dat half miljoen het Loons Plein voor de stroopfabriek heraangelegd. De eigenlijke restauratie is pas twee jaar geleden begonnen, en moet over precies een week helemaal klaar zijn. 

Tweede leven

In die fabriek komt het toeristisch onthaal van Borgloon, een fruitbelevingscentrum en een route langs de oude, gigantische machines. In de historische kern komt het toeristisch onthaal, maar daar zie je een aantal van die gigantische, oude installaties. "De oude gaarbakken, waar vroeger de appels en peren in gekookt werden", vertelt sympathisant Johnny Cloesen.

"En ook een hele grote industriële pers" vult burgemeester Erik Awouters aan. Je kan er ook allerlei streekproducten kopen. Volgens  Cloesen is het heel mooi geworden: "Als je er tijdens de campagne voor de Monumentenstrijd binnenkwam, dan dacht je dat komt nooit goed. Maar nu, vooral het achterste gedeelte, is heel mooi geworden." 

Stroop stoken

En er zal in de stroopfabriek ook weer stroop gestookt worden, niet meer het hele proces, maar wel het einde ervan. En daarvoor heeft de stad een overeenkomst gesloten met stroopstoker Raf Bleus, die jarenlang in het gebouw gewerkt heeft.

En ook de mensen van IN-Z die zullen helpen bij het inkoken. Daarvoor is een speciale ruimte gebouwd, achter glas. Burgemeester Awouters: "We gaan een concentraat aankopen bij Raf Bleus en dan wordt dat hier op ambachtelijke wijze ingekookt en in potjes gedaan". Cloesen heeft nog met Raf Bleus gesproken en die heeft hem verteld dat het om een stroop zal gaan die dicht bij de originele stroop ligt. 

Nog één week hard werken

Een week voor de opening moeten de bouwvakkers wel nog hard werken. Er wordt nog volop gezaagd, gehamerd en geschilderd. Maar in Borgloon gaan ze ervan uit dat alles tegen vrijdag 29 maart klaar zal zijn. 

Meest gelezen