"Volkert, waar ben je?": ophef in Nederland na opmerking docent over overwinning Thierry Baudet

In Nederland is commotie ontstaan over een bericht op Facebook van een docent aan de universiteit van Utrecht over de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet. "Volkert, waar ben je?", stond te lezen, waarmee de docent verwees naar Volkert van der Graaf, de man die politicus Pim Fortuyn in 2002 heeft vermoord. De universiteit heeft de docent op non-actief gezet.

Het gaat om Corné Hanssen, docent Arabische taal en cultuur. Hij plaatste de reactie op Facebook na de overwinning van Baudet, leider van de Nederlandse rechts-populistische politieke partij "Forum voor Democratie". De verkiezingen van deze week werden door Baudet gewonnen, zijn overwinning wordt ook wel vergeleken met de opmars die Fortuyn in zijn beginjaren maakte.

Doodsbedreigingen

De opmerking van Hanssen bleef niet onopgemerkt. De universiteit van Utrecht kreeg naar eigen zeggen tientallen klachten binnen, telefonisch en per mail. Op sociale media stromen duizenden reacties binnen. Er komen volgens regionale zenders zelfs doodsbedreigingen bij de man binnen.

In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik een opmerking geplaatst die ik niet letterlijk zo bedoeld heb

Corné Hanssen

"In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik gisteravond een opmerking geplaatst die ik uiteraard niet letterlijk zo bedoeld heb”, reageerde de docent. Maar dat mocht niet baten. De universiteit meldde eerder vandaag in gesprek met de docent te gaan, later werd duidelijk dat ze hem definitief op non-actief zetten. 

Voorbeeldfunctie

"Wij zijn namelijk van mening dat docenten een voorbeeldfunctie moeten hebben", zegt de school. "De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste."  De universiteit noemt het een verwerpelijke reactie, waarvan ze graag afstand neemt.

Met de opmerking "Volkert, waar ben je?" verwees Hanssen naar Volkert van der Graaf, de milieu-activist die op 6 mei 2002 de Nederlandse politicus Pim Fortuyn doodschoot. In 2003 kreeg hij hiervoor een celstraf van 18 jaar. In 2014 kwam hij vrij onder voorwaarden.

Meest gelezen