AFP or licensors

Nieuw-Zeeland herdenkt slachtoffers van aanslagen Christchurch

Met twee minuten van stilte heeft Nieuw-Zeeland de vijftig dodelijke slachtoffers van de terreuraanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch herdacht. In grote delen van het land viel tussen 13.32 en 13.34 uur (lokale tijd) het openbare leven stil.

Het was bijna op hetzelfde tijdstip dat de dader van de aanslag, een Australische rechts-extremist van 28 jaar, vorige week tijdens het vrijdaggebed de eerste van de twee moskeeën had overvallen. De man riskeert een levenslange gevangenisstraf.

Veel Nieuw-Zeelanders droegen als teken van solidariteit met de moslimgemeenschap een hoofddoek. Rond verschillende moskeeën stonden er mensenkettingen. De rouwceremonie voor de getroffen Al Noor-moskee, die begon met een oproep tot gebed van een islamitische geestelijke, werd live op radio en tv uitgezonden. Komende week is er nog een nationale rouwdienst.

Donderdag maakte de regering van Nieuw-Zeeland bekend dat halfautomatische wapens, zoals die waarvan de dader gebruikmaakte, per direct verboden worden. Nieuw-Zeeland telt 5 miljoen inwoners, waarvan 50.000 in islam geloven.

Meest gelezen