Videospeler inladen...

Onschuldige kinderhanden trekken lijstnummers voor verkiezingen

Enkele onschuldige kinderhanden hebben de nationale lijstnummers getrokken voor de verkiezingen van 26 mei, in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). De aanwezige partijvoorzitters deden hun best om een originele verklaring te geven voor hun "geluksnummer".

Aan Vlaamse kant kwam Open VLD als eerste uit de bus, met nummer 3. N-VA kreeg nummer 8, Vlaams Belang nummer 9, CD&V nummer 10, PVDA nummer 12, Groen nummer 15 en SP.A nummer 16.

Vivant heeft nummer 1, Ecolo nummer 2, Pro DG nummer 4, CDH nummer 5, MR nummer 6, PP nummer 7, DéFI nummer 11, Lijst Destexhe nummer 13, UF nummer 14 en PS tot slot nummer 17.

De toekenning van de nummers heeft een hoog folkloristisch gehalte. Partijvoorzitters en woordvoerders proberen altijd een goede quote te vinden die uitlegt waarom het hen toegekende nummer 'een winner' is. 

We kregen het eerste nummer van de Vlaamse partijen, dat is een mooie uitgangspositie, want we gaan voor goud", klonk Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten optimistisch. N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys relativeert het belang van de trekking. "Het is vooral van belang voor de drukkers, die nu aan de slag kunnen", aldus Parys, al had hij wel opgezocht dat 8 een Chinees geluksgetal zou zijn.

Lees verder onder de tweet.

"Diep teleurgesteld", reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken met een brede glimlach op het nummer 9. "We hadden graag 1 gehad, wat aansluit bij onze slogan 'Eerst onze mensen', maar ik denk dat we met 9 ook wel verkiezingen gaan winnen".

CD&V-voorzitter Wouter Beke was zeer tevreden. "10 om te zien, 10 op 10 en Eden Hazard schitterde gisteren tegen Rusland met rugnummer 10." PVDA-voorzitter Peter Mertens ontwaarde enige symboliek in nummer 12. "1 partij, 2 talen", zei hij. Groen-kopvrouw Meyrem Almaci vond 15 "een mooi nummer". "Het draait rond onze peilingen. Vanaf hier kan het alleen maar verder gaan", aldus Almaci.

Lees verder onder de tweet.

SP.A-voorzitter John Crombez zag zijn partij als laatste Vlaamse partij uit de urne komen. "Als uitslag zou dit getal ook zeer oké zijn, iets groter dan Groen", lachte hij.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen