Videospeler inladen...

Vlaming op de vlucht voor brexit: "Ga terug naar je land, riep iemand op de metro. Toen dacht ik: het is genoeg"

De Vlaming Jan Van Geet woont en werkt al 20 jaar in Londen, samen met zijn Nederlandse vrouw. Maar onlangs namen ze de moeilijke beslissing om te vertrekken. En dat heeft alles met de nakende brexit te maken, zo vertellen ze aan VRT NWS.

Jan Van Geet en zijn vrouw Claudia wonen in de wijk Whitechapel, niet ver van de Thames en de Tower Bridge. "15 jaar geleden, toen we een plek zochten om te wonen, was dit de enige betaalbare buurt", zegt Jan. "Het was hier guur en we hadden weinig geld, maar wonen in Londen was een droom die uitkwam."

Intussen werken en wonen ze bijna 20 jaar in Londen. 15 jaar geleden kochten ze ook een appartement. "De buurt is helemaal opgeknapt en het is hier veel veiliger dan 20 jaar geleden. En hoewel we intussen allebei goed onze boterham verdienen, voelen we ons hier niet meer thuis."

De wijk Whitechapel in volle ontwikkeling

Niet met buitenlanders

"Het brexitreferendum, bijna drie jaar geleden, heeft veel veranderd", zegt Jan. "Het Verenigd Koninkrijk is racistischer geworden en minder open. Dit is nog altijd mijn thuis, maar ik voel me steeds vaker een buitenstaander. En dat terwijl ik hier al jaren belastingen betaal en nooit iets aan de Britse staat heb gevraagd."

Van Geet werkt als freelance video-technicus, voor festivals, grote concerten en theaters. " De laatste tijd hoor ik steeds vaker van opdrachtgevers dat ze niet meer met buitenlanders werken." De druppel die de emmer deed overlopen was een recent incident op de metro. "Een man siste: "Ga terug naar je eigen land".  Ik heb mijn vrouw gebeld en gezegd: het is tijd om terug te keren."

Hartzeer

Voor Van Geet en zijn vrouw is het een pijnlijke beslissing. "We hebben hier altijd heel graag gewoond, Londen blijft een van de leukste steden in de wereld om te wonen." Maar naast de persoonlijke argumenten om te vertrekken zijn er ook praktische beslommeringen. 

"Het is onduidelijk welke papieren we nodig zullen hebben om hier te mogen blijven werken. Sta ik binnenkort drie uur aan te schuiven in Calais met de auto? Die onzekerheid speelt een grote rol. "Het zal me hartzeer bezorgen om te vertrekken, maar dit hoofdstuk is afgesloten."

Bekijk het gesprek met Jan Van Geet in onderstaande video:

Videospeler inladen...
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Beluister het gesprek met Van Geet in "De wereld vandaag":

Meest gelezen