Royale foto's deze week: van een nieuwe "boysband" tot liever-geen-zwemshort en schaterlachen op een verjaardagskiekje

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week doken best een paar onverwachte foto's op. De Britse prins Charles zat op Barbados met niemand minder dan Lionel Richie en Tom Jones. Aan het Luxemburgse hof werd een privéfoto verspreid van een jarige prinses Claire ongedwongen, schaterlachend met haar man Félix. De Deense koningin Margrethe poseerde met zoon Frederik in Buenos Aires. Hun "eerste" gezamenlijke staatsbezoek. En de Britse prinses Eugenie had ook "een eerste keer": ze nam haar man Jack mee op pad.

Het enthousiaste trio Charles-Lionel-Tom

De Britse kroonprins Charles (70) en zijn echtgenote Camilla Parker-Bowles zijn op een 12-daagse rondreis in het Caribische gebied met tal van officiële activiteiten. Een van de opvallendste ontmoetingen op Barbados was wellicht een receptie met popzangers Lionel Richie en Tom Jones.

Richie wordt de eerste internationale ambassadeur van The Prince's Trust, Charles' liefdadigheidsorganisatie om kansarme jongeren, kinderen uit gebroken gezinnen en drugsgebruikers een nieuwe start te geven. De Amerikaanse zanger zet zich al jaren in voor The Prince's Trust. Tijdens het gesprek verwees Charles naar Richie's grote hit "Hello". "Het moest jou zijn waar ik naar op zoek was", klonk het met de knipoog.

Merk het rode speldje van The Prince's Trust op hun vest op.
2019 Getty Images

Hello! Is it me you're looking for?

Ook sir Tom Jones was van de partij, maar dat was eerder toevallig. De Britse zanger, bekend van onder meer "Delilah" en "It's not unusual", wilde een weekje de zon opzoeken, koos voor Barbados als vakantiebestemming en kreeg prompt een uitnodiging voor de receptie.

"Ik was vorige week nog op het paleis aan het werk voor The Prince's Trust", vertelt Jones aan de pers. "Ik had geen idee dat de prins van Wales hier nu zou zijn." Journalisten maakten intussen grapjes over het trio Charles-Lionel-Tom en vroegen zich af of er geen "boysband" zit aan te komen? "Ik zou nooit iets uitsluiten", lachte Jones hartelijk.

(bekijk de video hieronder en scroll voort)

Een andere foto die deze week zelfs viraal ging op sociale media was er eentje van de Britse kroonprins in zwemshort met kleurrijke bloemetjesprint. Charles besloot in een vrij moment op Barbados een bezoek aan het strand in te lassen en even te gaan zwemmen. Paparazzi slaagden erin dat vast te leggen en de foto's te koop aan te bieden. Daarop schreef een vertegenwoordiger van de prins enkele persagentschappen aan om hen eraan te herinneren toch "rekening te houden met de privacy van zijne koninklijke hoogheid". 

Luxemburgse hof deelt spontaan kiekje

Het is een trend geworden: als koningshuizen een jarig familielid hebben of er valt een andere verjaardag te vieren, dan delen ze al eens een nieuwe foto. Zo ook aan het Luxemburgse hof waar prinses Claire 34 kaarsjes mocht uitblazen. Het werd een feestelijke foto uit de privécollectie van Claire en haar man prins Félix waarop ze elkaar vastnemen en niet bijkomen van het lachen. Daarmee wijken ze af van de klassiek geposeerde foto's.

Prinses Claire? Ze heet eigenlijk Claire Margareta Lademacher en groeide op in Duitsland. Ze verhuisde als prille tiener naar de VS waar ze enkele jaren studeerde aan de Atlanta International School. Haar studies zette ze verder in Zwitserland aan het privé-internaat "Beau Soleil" waar ze prins Félix ontmoette, de tweede oudste zoon van de Luxemburgse groothertog Henri en groothertogin Maria Teresa. De vonk sloeg over en ze trouwden in 2013.

Het koppel heeft twee kinderen, dochter Amalia en zoon Liam, en woont in Genève, Zwitserland. Ze vertegenwoordigen het hof, maar niet voltijds. Claire werkt ook nog als (bio-ethisch) wetenschapster en staat samen met Félix in voor het familiewijndomein in Lorgues, in de Provence. 

Bekijk hieronder de verzamelde Luxemburgse koninklijke familie (zonder kleinkinderen weliswaar). Félix en Claire zitten rechts:

Frederik helpt moeder handje op staatsbezoek

De Deense koningin Margrethe heeft een staatsbezoek gebracht aan Argentinië, en ze deed dat niet alleen. Kroonprins Frederik vergezelde zijn moeder. "Ten eerste is het praktisch om met zijn tweeën over te komen voor werk. Je kunt gewoon meer bereiken als je twee paar ogen hebt om mee te kijken en twee paar handen om hallo te schudden”, legde de koningin uit aan de Deense omroep TV 2. "Ten tweede is het ook heel gezellig."

De koningin en de kroonprins in Buenos Aires.
2019 Fotonoticias

Met zijn tweeën is het ook heel gezellig

Koningin Margrethe

Margrethe verloor vorig jaar haar man, prins Henrik, aan de gevolgen van longcomplicaties. Maar sinds Henriks pensioen begin 2016 nam de koningin sowieso al staatsbezoeken of officiële aangelegenheden alleen voor haar rekening.

Margrethe wordt midden april 79 jaar en sukkelt met ouderdomskwaaltjes. Zo kan ze niet lang meer rechtstaan. Bij een staatsbanket staat er daarom telkens een gestoffeerde stoel klaar, zodat ze kan rusten terwijl ze de tientallen gasten ontvangt. (Zie foto, scroll voort onder de foto.

Met haar oudste zoon als metgezel had Margrethe in Argentinië steun. Frederik verklapte aan de meegereisde reporters dat hij onder de indruk is van het uithoudingsvermogen van zijn moeder. Het was voor het duo hun eerste gezamenlijke staatsbezoek. Let wel: In 2009 ging Frederik uitzonderlijk mee op staatsbezoek naar Vietnam mét Margrethe en wijlen Henrik. De overleden prins had in hoofdstad Hanoi zijn jeugd doorgebracht - zijn vader bezat er meerdere bedrijven, waaronder koffieplantages - en wilde zijn zoon graag wegwijs maken. "Een nostalgische trip", luidde het toen in de pers.

Aangezien koningin én kroonprins niet in Denemarken waren, was prins Joachim - de jongste zoon van Margrethe - tijdelijk regent. Een regent neemt de taken over. Vaak gaat het louter om het ondertekenen van besluiten.

Eugenie voor het eerst op pad met Jack

De Britse prinses Eugenie heeft haar echtgenoot Jack Brooksbank voor het eerst meegenomen naar een activiteit. Eugenie werd beschermvrouwe van de Royal National Orthopaedic Hospital (RNOH) Charity, haar vader prins Andrew is beschermheer van het ziekenhuis.

In die hoedaningheid openden ze samen een nieuw gebouw van het RNOH in Londen. Bij de opening onthulden vader en dochter een gedenkplaat, daarna ging het trio (met Jack dus) praten met zowel medewerkers als patiënten. 

Prinses Eugenie in gesprek, links (en discreet) Jack Brooksbank.
2019 Getty Images

Ik geloof dat littekens verhalen vertellen

Prinses Eugenie

Het ziekenhuis heeft een speciaal plekje in het hart van Eugenie. Toen ze 12 jaar was, onderging ze er een zware ingreep. Eugenie kampte met scoliose (verkromming aan de wervelkolom, red.) en liet haar rug rechtzetten met metalen staven en bouten. Toen ze vorige herfst trouwde met Jack droeg ze heel bewust een trouwjurk met open rug. Daarbij was haar litteken van de operatie duidelijk te zien. "Ik geloof dat littekens verhalen vertellen over je verleden en je toekomst, het is een manier om een taboe te doorbreken. Voor mij is het een manier om met lotgenoten te communiceren." 

Prinses Eugenie wilde bewust haar litteken niet wegstoppen tijdens de huwelijksplechtigheid vorig jaar.
WPA Rota

Meest gelezen