Videospeler inladen...

Syrische rebellen veroveren laatste bolwerk van terreurgroep IS: het einde van het "kalifaat"

De terreurgroep IS controleert geen grondgebied meer in Syrië, dat zeggen nu ook de Syrische Democratische Strijdkrachten. Gisteren had het Witte huis al gezegd dat het stadje Baghuz, het laatste bolwerk van IS, zou ingenomen zijn door die Syrisch-Koerdische rebellen. Daarmee komt een einde aan het zogenoemde kalifaat van IS.

"Alle grondgebied van IS in Syrië is bevrijd. Dat "kalifaat" is voor 100 procent geëlimineerd", zo luidde gisteren de mededeling van Sarah Sanders-Huckabee, de woordvoerder van president Donald Trump. Ze zei dat in het vliegtuig van de president, Air Force One.

Volgens de Verenigde Staten was in Syrië het laatste bolwerk van de terreurgroep IS, het stadje Baghuz, al enkele dagen zo goed als in handen gevallen van de SDF (Syrian Democratic Forces - Syrische Democratische Strijdkrachten), een militie van de Syrische Koerden en Arabische stammen, gesteund door de Verenigde Staten.

Toch bleek er gisteren nog her en der geschoten te worden, waardoor niet helemaal duidelijk was of IS nu helemaal verdreven was uit Baghuz. Een dag later bevestigen nu ook de Syrische Democratische Strijdkrachten dat ze het laatste stukje grondgebied dat IS in handen had, hebben bevrijd.

Daarmee komt er een einde aan het zogenoemde kalifaat van de terreurgroep, een gebied uitgestrekt over delen van Syrië en Irak, op zijn hoogtepunt groter dan Groot-Brittannië. Uitgeroepen in 2014 door IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi en waarin strikte islamitische wetten moesten worden nageleefd: de sharia. Vanuit het kalifaat werden IS-strijders ook naar Europa teruggestuurd om er aanslagen te plegen, onder meer in Londen en Parijs en ook in ons land, nu drie jaar geleden.

In Irak was IS al langer verdreven uit zijn bolwerken. In Syrië was enkel Baghuz aan de Eufraat, vlak bij de Iraakse grens, nog in handen van IS. De verovering daarvan verliep erg moeizaam omdat veel gezinnen van IS-strijders zich nog wilden overgeven. Ook waren IS'ers diep ingegraven in tunnels in en rond het stadje. De val daarvan was echter slechts een kwestie van tijd. Overigens stelde dat IS-rijk toch al niet veel meer voor en is de val van het laatste stadje dan ook eerder symbolisch.

Bekijk hieronder hoe de Amerikaanse president Trump aan de pers toont dat IS van de kaart is geveegd. Ook al houdt hij de kaart van  Syrië ondersteboven, zijn boodschap is duidelijk. 

Videospeler inladen...

Is IS nu helemaal verslagen? Ja en neen

Zelfs als het laatste bolwerk van IS gevallen is, wil dat nog niet zeggen dat de terreurgroep IS nu helemaal is uitgeschakeld. Als terreurgroep kan die nog altijd aanslagen uitvoeren in Syrië, Irak en daarbuiten.

Het belangrijkste evenwel is dat IS -zoals de naam aangeeft- en dat is anders dan Al Qaeda- een echte "islamitische staat" wou oprichten, het zogenaamde "kalifaat" met controle over een grondgebied, een bevolking en rijkdommen en dat de bestaande grenzen in het Midden-Oosten zouden uitgeveegd worden.

Dat is enkele jaren lang wel het geval geweest en het gebied onder controle van IS was op een bepaald ogenblik groter dan het Verenigd Koninkrijk. De voorbije twee jaar is dat evenwel gevoelig gekrompen, zeker na de val van de "hoofdsteden" Mosul in Irak en Raqqa in Syrië. IS zou dus nu geen grondgebied meer controleren, maar kan als terreurgroep nog altijd wel aanslagen uitvoeren en zijn jihadistische ideologie proberen te verspreiden.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen