Videospeler inladen...

Tom Van Grieken (VB): "Stijlverschillen Forum voor Democratie en PVV vind je hier binnen mijn partij"

De eclatante verkiezingsoverwinning van het rechts-populistische Forum voor Democratie in Nederland blijft nazinderen, ook in Vlaanderen. Hoe zijn het Forum en zijn leider Thierry Baudet erin geslaagd te overwinnen en op wie straalt dit af in Vlaanderen, waar we op 26 mei ook naar de stembus gaan? Vlaams-Belangvoorzitter Tom Van Grieken voelt zich niet geroepen om de rol van Vlaamse Baudet op zich te nemen, maar hij ziet wel parallellen tussen zijn partij en de islamofobe Partij voor de Vrijheid (PVV) en het Forum voor Democratie.

Wie is de Thierry Baudet van Vlaanderen? Gisteren gaf Gerolf Annemans (VB) aan dat hij dat wel eens zou kunnen zijn, maar wel als persoon, niet als VB-man. "Ik steek mijn vinger absoluut niet op", reageert VB-voorzitter Van Grieken in "De afspraak op vrijdag". "Ik denk dat we ons ervoor moeten hoeden om tegen Thierry Baudet aan te schurken omdat hij de verkiezingen heeft gewonnen."

Ik vind dat niet iedereen hetzelfde moet zeggen of doen binnen één partij

VB-voorziter Tom Van Grieken

Van Grieken wijst erop dat zijn partij officieel samenwerkt met de PVV van Geert Wilders, waaraan hij meteen toevoegt dat er ook banden zijn met Thierry Baudet: hij was zelf aanwezig bij de oprichting van Forum voor Democratie en klopt zich op de borst dat Vlaams Belang Baudet als eerste naar Vlaanderen heeft gehaald. 

"Als je het ideologisch bekijkt, zijn er niet zoveel verschillen tussen de PVV en Forum voor Democratie. En er is ook een overlap tussen Vlaams Belang en de PVV", aldus Tom Van Grieken. "Ik denk niet dat we over ideologische verschillen tussen PVV en Forum bezig zijn, maar meer over stijlfiguren. En ik denk dat je beide stijlfiguren ook binnen mijn partij vindt." Hij alludeert hier op een figuur als Filip Dewinter - meer vuilgebekt zoals Geert Wilders - en een figuur als hemzelf, in de rol van salonfähige VB'er.

"Ik vind dat niet iedereen hetzelfde moet zeggen of doen binnen één partij", vindt Van Grieken. "Dat is fascisme: als iedereen exact hetzelfde op dezelfde manier moet zeggen."

Ik wil ook wel graag mee regeren en ik sta niet graag aan de zijlijn

VB-voorziter Tom Van Grieken

De VB-voorzitter stelt met enig genoegen vast dat de PVV en het Forum samen een meerderheid hebben in een aantal streken in Nederlands Limburg en Noord-Brabant. Opent dit perspectieven voor een Vlaams Belang waarin beide strekkingen volgens hem vertegenwoordigd zijn? "Ik wil ook wel graag mee regeren en ik sta niet graag aan de zijlijn", zegt Van Grieken.

Een bundeling van alle rechts-populistische krachten als manier om het beruchte cordon sanitaire tegen Vlaams Belang te omzeilen? Tot nader order blijft dit wishful thinking van een partijvoorzitter.

Bekijk hieronder het volledige debat over de verkiezingsoverwinning van Thierry Baudet (Forum voor Democratie) in Nederland:

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de volledige aflevering van "De afspraak op vrijdag":

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen