70.000 betogers in Duitsland tegen Europese internethervorming

De Europese plannen voor een strengere handhaving van het auteursrecht op het internet lokken protest uit. In verschillende Duitse steden kwamen alles samen zo'n 70.000 vooral jonge betogers op straat. Dinsdag stemt het Europees Parlement over de hervorming.

Betogen voor een vrij internet: het is niet alledaags in Europa. In München kwamen 40.000 mensen manifesteren, in Berlijn 10.000, in Keulen, Hamburg, Düsseldorf en andere Duitse steden liepen ook telkens enkele duizenden betogers op straat. De manifestaties verliepen onder de slogan “Save your internet” en “Stop artikel 13”. 

Over dat bewuste artikel stemt het Europees Parlement nu dinsdag. Er staat in dat internetbedrijven zoals YouTube of Google moeten nagaan of de artikels en video’s die ze aanbieden vrij zijn van auteursrecht, want ze zijn voortaan zelf aansprakelijk voor de inhoud. Daartoe zou een zogenaamde “uploadfilter” worden gebruikt. De critici noemen dat een soort censuur. De hervorming zal de vrijheid van meningsuiting inperken, zeggen zij.  

Meest gelezen