Videospeler inladen...

Al meer dan 700 doden in zuidelijk Afrika na cycloon Idai, honderdduizenden kinderen in nood

In Mozambique alleen zijn nu al 417 doden geteld na de doortocht van cycloon Idai en de daaropvolgende overstromingen. In buurlanden Malawi en Zimbabwe vielen nog eens 300 doden. Volgens Unicef hebben bijna 1 miljoen kinderen hulp nodig.

Cycloon Idai kwam iets meer dan een week geleden aan land in de Mozambikaanse havenstad Beira en trok landinwaarts verder naar het noordwesten. Sindsdien zijn nu al meer dan 400 doden geteld in Mozambique alleen al. Meer dan 1.500 mensen raakten gewond.

Maar ook in buurlanden Zimbabwe en Malawi vielen slachtoffers, ofwel door de cycloon zelf ofwel door de gevolgen ervan. De cycloon kostte zo al aan meer dan 700 mensen het leven.

Volgens de Mozambikaanse minister van Leefmilieu Celso Correia is een gebied van zo'n 3.000 km² getroffen. Grote delen van het land staan onder water. Volgens Correia is het intussen voor de hulpverleners iets gemakkelijker geworden om te werken. Maar de situatie blijft gevaarlijk. Twee rivieren, de Buzi en de Zambezi, dreigen namelijk opnieuw buiten hun oevers te treden.

Volgens de overheid zal er ook pas volledige duidelijkheid over het aantal doden zijn, als het water volledig is weggetrokken. Volgens het Internationale Rode Kruis zouden er intussen al enkele gevallen van cholera opgedoken zijn in Beira, een stad van 500.000 inwoners. Cholera is een zeer besmettelijke ziekte die zich verspreidt via (door uitwerpselen) besmet water. Zonder medicatie kan de ziekte binnen enkele uren tot de dood leiden.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

"Bijna 1 miljoen kinderen in nood"

Unicef waarschuwt dan weer dat bijna 1 miljoen kinderen hulp nodig hebben. "We zijn aan een race bezig om kinderen in deze ramp te helpen en te beschermen", zei Unicef-directeur Henrietta Force vanuit Beira. "Hele dorpen staan onder water, gebouwen zijn verwoest, scholen en klinieken kapot."

Voor de kinderen die getroffen zijn door cycloon Idai is het van groot belang dat ze toegang krijgen tot gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Ook is het van belang dat ze herstellen van de trauma's door de ramp", zegt Unicef.

De organisatie beklemtoont dat vele gebieden nog niet zijn doorzocht en vreest dat de balans nog erger zal worden.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen