Videospeler inladen...

"Geef ons een tweede referendum": honderdduizenden Britten stappen door Londen in antibrexitbetoging

In de Britse hoofdstad Londen hebben honderdduizenden mensen meegestapt in een antibrexitbetoging, georganiseerd door de People's Vote Campaign. Die organisatie pleit voor een tweede referendum. Laat het volk opnieuw beslissen, eisen de betogers.

Die hele brexit is één grote farce geworden. Dat moet door de hoofden van de honderdduizenden mensen spelen die vandaag in Londen op straat zijn gekomen. Ze hebben er genoeg van. Bijna drie jaar na het brexitreferendum waarbij een nipte meerderheid van 52 procent voor een brexit stemde, eisen ze een tweede referendum.

Ze willen niet dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april, 22 mei of nog een andere datum uit de Europese Unie stapt en hopen dat een meerderheid van de Britten bij zo'n tweede referendum alsnog voor die Europese Unie kiest.

AFP

Ik zou er anders over denken als dit een strak geleid proces zou zijn. Maar het is complete chaos.

Een betoger

"Ik zou er anders over denken als dit een strak geleid proces zou zijn en de regering verstandige beslissingen zou nemen. Maar het is een complete chaos", verklaart de 59-jarige Gareth Rae uit Bristol zijn aanwezigheid. "Het land zal hoe dan ook verdeeld zijn, maar het is erger verdeeld te zijn op basis van een leugen", verwoordt hij het gevoel bij veel betogers dat ze tijdens het eerste referendum misleid zijn.

De 18-jarige Phoebe Poole was in 2016 nog te jong om te mogen stemmen. Nu wil ze wel duidelijk maken hoe ze erover denkt: "We zijn naar hier gekomen omdat we het gevoel hebben dat onze toekomst ons ontstolen is. Onze generatie zal de gevolgen van deze ramp moeten ondergaan."

Een luchtbeeld van de mensenmassa in Londen.

We hebben het gevoel dat onze toekomst ons ontstolen is. Onze generatie zal met de gevolgen van deze ramp moeten leven.

Een betoger

De grote mensenmassa kwam rond 14 uur in beweging in centraal Londen, aan de rand van Hyde Park. Vandaaruit trokken de betogers onder andere langs Downing Street, waar de ambtswoning van de premier zich bevindt. Om uiteindelijk aan het Britse parlement te eindigen.

Hoeveel betogers zijn komen opdagen is niet exact te zeggen. De organisatoren van People's Vote kondigden de betoging aan als mogelijk de grootste antibrexitbetoging ooit en hebben het over een miljoen betogers. Cijfers van de politie zijn er nog niet.   

Tijdens een soortgelijke antibrexitbetoging in oktober 2018 kwamen volgens de organisatoren 700.000 mensen de straat op. Intussen heeft een internetpetitie waarin gevraagd wordt om de brexit af te blazen in 3 dagen tijd al 4 miljoen handtekeningen gekregen. Tijdens het referendum in 2016 stemden 17,4 miljoen Britten voor de brexit. 16 miljoen Britten wilden in de Unie blijven.

Wat de uitslag van een tweede referendum zou zijn, is moeilijk te voorspellen. Peilingen tonen aan dat veel Britten na bijna drie jaar nog steeds dezelfde mening zijn toegedaan; er zelfs nog meer van overtuigd zijn dan ooit. Een tweede referendum zou wellicht opnieuw op een nipte meerderheid uitdraaien. In wiens voordeel, hangt wellicht af van het moment zelf. 

Bekijk het verslag van de betoging uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier in Londen: "Brexit verloopt niet zoals miljoenen Britten het willen"

Videospeler inladen...
Betogers op Trafalgar Square.
AFP
De brexit schaadt de Britse economie, vinden de betogers.
AFP

Meest gelezen