AFP or licensors

Londense klokkentoren Big Ben wordt opgefrist en kleurt langzaam opnieuw Pruisisch blauw

De eerste van de vier wijzerplaten van de Big Ben heeft zijn opsmukbeurt gekregen. Daarmee krijgt de wereldbekende klokkentoren in Londen zijn oorspronkelijke kleuren terug, waaronder het zogenoemde Pruisisch (of Berlijns) blauw. 

Sinds augustus 2017 wordt de Big Ben gerestaureerd. Roest, vervuiling en slecht onderhoud hadden hun tol geëist. De Elizabeth Tower uit 1859 en de gietijzeren slag- en luidklok zelf worden bij de werkzaamheden grondig aangepakt. Kostplaatje: een slordige 69 miljoen euro, het dubbele van wat oorspronkelijk berekend was. Om de arbeiders te beschermen wordt de klok "the Great Bell" ook vier jaar lang het zwijgen opgelegd. 

©2017 Dinendra Haria / i-Images

De eerste resultaten van de "face lift" laten zich nu zien. Zo is de eerste van vier wijzerplaten - de toren is immers vierkant -  "opgeblonken". Het oorspronkelijke goud en Pruisisch blauw (een variant van blauw met groenachtige ondertoon, red.) zijn voortaan duidelijk te zien.

De werkzaamheden, waarbij de wijzerplaten, het glas en het metaal worden afgenomen, zijn een heus huzarenstukje te noemen. Een grote wijzer alleen al meet 4,3 meter, een kleine wijzer meet 2,8 meter. De laatste renovatie van de Big Ben dateert van de jaren 80.

Maar vergelijkt u vooral zelf. 

FOTO 1 vóór de renovatie:

2018 Getty Images

FOTO 2 ná de renovatie:

AFP or licensors

Meest gelezen