Videospeler inladen...

Op drift geraakt cruiseschip is veilig aangekomen in Noorse haven 

Het cruiseschip dat zaterdagnamiddag op drift was geraakt voor de Noorse kust, is zondag rond half vijf aangemeerd in de haven van Molde. Aan boord waren nog zo'n 900 passagiers en bemanningsleden.

Het cruiseschip Viking Sky kreeg gisteren rond 14 uur in stormweer motorproblemen voor de kust van Noorwegen. Slechts 1 van de 4 motoren werkte nog. Het lukte de bemanning ook niet om voor anker te gaan, waardoor het schip op drift raakte. De bemanning zond meteen een noodoproep uit.

Op een bepaald moment bevond het cruiseschip zich op amper 100 meter van de rotsachtige kustlijn. Daarom besloten de Noorse autoriteiten om alle 915 passagiers te evacueren. "De boot heeft nog maar één functionerende motor en er waait een sterke wind. We willen de mensen dus aan wal krijgen", zei politiechef Tor Andre Franck gisteren.

De passagiers op het schip zijn hoofdzakelijk Amerikaanse en Britse toeristen. De kapitein is een Fin en heeft volgens de Noorse zender NRK jarenlange ervaring met cruisereizen. De bemanning is grotendeels Noors.

De passagiers op het schip wachten, met reddingsvesten aan, op het moment dat ze geëvacueerd kunnen worden.

Door de harde wind verliep de reddingsoperatie moeizaam. De helikopters konden elk telkens tussen de 15 en 20 mensen per keer redden. .

UIteindelijk heeft de bemanning van het cruiseschip 3 van de 4 motoren opnieuw aan de praat gekregen.  Het schip kreeg begeleiding van twee sleepboten en bevoorradingsschepen, maar kon op eigen kracht naar de haven van Molde varen. Bij het binnenvaren zwaaiden passagiers opgelucht naar de mensen op de kade.

Sommige passagiers hadden filmpjes op sociale media geplaatst waarop te zien is hoe het schip gisteren een speelbal was geworden van de hoge golven. Losstaande meubels schoven van de ene naar de andere kant. Enkele ruiten zouden gesneuveld zijn, waardoor heel wat zeewater naar binnen kwam en ook een deel van het plafond is naar beneden gekomen.

In de buurt is overigens ook een vrachtschip in moeilijkheden geraakt. Alle 9 bemanningsleden van dat schip zijn met een helikopter aan wal gebracht. In het gebied waar het cruiseschip op drift is geraakt, vonden al verschillende schipbreuken plaats. "Het is gevaarlijk om motorproblemen te hebben in deze wateren, waar veel riffen zijn", zegt Franck.

De passagiers zouden na een toeristische tocht  langs de Noorse kust uiteindelijk in  Londen aanmeren. Ze worden nu zo snel mogelijk met het vliegtuig  naar hun eindbestemming gebracht. Omdat  veel passagiers  Amerikanen  zijn  stuurt  de Amerikaanse ambassade hulppersoneel naar Molde.  Er was opvallend veel lof voor de  hulpverleners en de vrijwilligers die de geëvacueerden opvingen.  De  Noorse premier Solberg bedankte iedereen in een tweet "Takk til dyktige redningsmannskaper". 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...
Al enkele honderden passagiers werden aan land gebracht.
Videospeler inladen...

Meest gelezen