Exit verplichte naambadge voor treinconducteurs: naam wordt nummer

Treinconducteurs zullen binnenkort geen naambadge meer moeten dragen. Dat zegt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) in La Dernière Heure. Hun naam zal vervangen worden door een nummer. De wetswijziging moet wel nog goedgekeurd worden door de Kamer.

Even recapituleren naar november vorig jaar. Vanaf toen moesten treinconducteurs verplicht een naambadge dragen – met daarop hun familienaam en de eerste letter van de voornaam. De reden? De administratieve boetes die de NMBS vanaf dan mocht uitschrijven. 

Een maatregel die heel wat stof deed opwaaien, omdat de conducteurs vreesden dat boze reizigers hen dan ook in hun privéleven zouden kunnen lastigvallen. Een conducteur getuigde toen anoniem: "Als ik mijn naam nu ook nog moet vrijgeven, vrees ik dat ik in mijn privéleven ook nog eens met boze reizigers geconfronteerd ga worden. Wat als ze straks aan mijn deur staan en mij in elkaar slaan."

Een kort leven beschoren?

Maar de naambadge lijkt een kort leven beschoren. In La Dernière Heure vertelt minister van Mobiliteit François Bellot (MR) dat de naam vervangen zal worden door het nummer. De wetswijziging zal normaal gezien volgende week in de Kamer goedgekeurd worden. 

De socialistische vakbond reageert tevreden. "We zijn bijzonder opgetogen", zegt Günther Blauwens. "Op deze manier zal de kans op mogelijke agressie maximaal vermeden worden. Het zal een nummer zijn dat men enkel binnen de spoorwegen kent."

Op deze manier zal de kans op mogelijke agressie maximaal vermeden worden

Meest gelezen