Cabaretier Freek de Jonge verstoort Nederlands Boekenbal 

Op het traditionele Boekenbal deed cabaretier Freek de Jonge  vanuit het publiek een oproep tegen de rechtsradicale politicus Thierry Baudet, die deze week de provinciale verkiezingen won. De Jonge oogst lof en kritiek.

Het Boekenbal in Amsterdam is de literaire m’as-tu-vu-gelegenheid bij uitstek, bij het begin van de Nederlandse Boekenweek. Eveline Aendekerk, de nieuwe voorzitter van de CPNB, de organisatie van het boekenvak, hield vrijdagavond een toespraak, maar ze werd vanuit de zaal onderbroken door cabaretier Freek de Jonge. 

Bekijk hier een opname:

Toen Aendekerk zei dat “haar gedachten bij Utrecht waren”, bij de slachtoffers van de aanslag daar, riep Freek de Jonge: “maar ik hoop ook bij de afgelopen verkiezingen”. Bij de provinciale verkiezingen deze week won het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Die rechtsradicale politicus zei in zijn overwinningstoespraak dat "onze boreale (noordelijke, blanke, nvdr) wereld wordt kapotgemaakt en ondermijnd door onze universiteiten, onze journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen en onze gebouwen ontwerpen en onze bestuurders".

Hoera- en boegeroep

Freek de Jonge riep dat "we aan het begin een statement moeten maken tegen de toespraak van Thierry Baudet". Hij kreeg aarzelend steun uit de zaal, maar velen vonden zijn interventie ook respectloos. Op de sociale media zijn er zowel felle voor- als tegenstanders. 

Aan de NOS zegt De Jonge vandaag dat hij er niet op uit was om de avond te verstoren. "Dit is een heel ernstig thema en ik vond het noodzakelijk dat we aan het begin met elkaar zouden opstaan en een minuutje "boe" zouden roepen, of even stil zouden zijn. Maar niet dus, heel wonderlijk." Op Twitter herhaalt Freek de Jonge zijn kritiek vandaag:

Bloed aan de paal

Freek de Jonge wordt dit jaar 75. In de jaren 70 vormde hij samen met Bram Vermeulen "Neerlands Hoop". In 1978 voerde hij actie tegen het WK voetbal in Argentinië, toen nog een dictatuur. Met de slogan “Bloed aan de paal” vroeg hij aandacht voor de mensenrechten. Daarna ging hij solo en raakte hij onder meer bekend met politiek-kritische oudejaarsconferences. 

Houellebecq

Het Boekenbal in Amsterdam bestaat al sinds 1947. Het is ook een societygebeuren, compleet met rode loper. Gisteren was ook de Franse schrijver Michel Houellebecq aanwezig. Zijn roman "Serotonine" is net in het Nederlands vertaald.

Meest gelezen