25 uur debatteren op de Futurathon: hoe zien Matthias, Nina en Jinane de wereld van morgen?

In 2020 viert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn 125e verjaardag. Voor die gelegenheid worden 25 jongeren van 16 tot 27 jaar in Brussel verzameld voor de Futurathon, een 25 uur lang debat over de wereld van morgen en zijn uitdagingen. De visie van deze jongeren zal samengevat worden in een boek dat op 13 februari 2020 zal verschijnen.

De media spreken vaak over het VBO als het over ondernemingen, vakbonden, politici of universiteiten gaat. CEO Pieter Timmermans beseft dat en wilde een breder publiek aanspreken voor de 125e verjaardag van het VBO. 25 uur lang hebben de jongeren over werk, welzijn, economie of wetenschappen gediscussieerd.

Ze zijn tot de conclusie gekomen dat de mentaliteit zal evolueren. Niet alleen bij de overheid of ondernemingen, maar ook bij consumenten: onderwijs, sociale waarden en een betere ondersteuning zullen zorgen voor een evolutie eerder dan een revolutie van onze samenleving. Maar evolutie heeft tijd nodig en, na 25 uur debatteren, is een ding zeker: de jongeren met verschillende achtergronden hebben verschillende interesses, maar ook verschillende visies op de wereld van morgen.

Realistisch, maar toch optimistisch

Er wordt vaak gezegd dat jongeren zorgeloos zijn. Maar de verschillende klimaatbetogingen van de afgelopende weken blijken het tegendeel aan te tonen. En klimaat is hun enige zorg niet. Nina Weytjens (18) studeert rechten en maakt zich veel zorgen over ongelijkheden op sociaal vlak: “Ik weet dat er veel problemen zijn zoals de sociale kloof tussen rijkere en armere mensen, maar ook tussen bepaalde steden of landen onderling.” Toch voelt ze zich op dit moment wel optimistisch: “Ik heb het gevoel dat mensen zeker bij jongeren, in actie schieten om onze toekomst te verbeteren”.

Videospeler inladen...

We blijven in een stijgende lijn zitten

Matthias Bekaert (23), zaakvoerder

Ook Matthias Bekaert (23) is positief, vooral op sociaal-economisch vlak: “Economisch gezien denk ik dat we meer verdienen dan onze ouders en zeker dan wat onze grootouders hadden, dus denk ik dat we in een stijgende lijn zitten en we moeten die trend zo lang mogelijk proberen verder te zetten”.

Matthias is een zaakvoerder die informatica heeft gestudeerd. Maar in tegenstelling tot velen ziet hij technologie niet alleen als een troef, volgens hem kan het ook een bedreiging zijn. “Technologie is een deel van de oplossing, maar ook een deel van het probleem”, denkt hij.

“Door robotisering zullen een paar jobs verloren gaan die moeten vervangen worden, en mensen die hun job verliezen moeten een nieuwe job krijgen.” Voor hem is het een kwestie van rationaliteit: “We zouden beter technologie gebruiken zodat iedereen er beter van wordt”, terwijl lager opgeleiden en ouderen daar minder van kunnen genieten.

Videospeler inladen...

Een sociale maar ook politieke kloof

Al die jongeren zijn zich dus bewust van het bestaan van die steeds grotere kloof. Maar uit de mening van Jinane Bouchlaghmi (20) is de kloof tussen jongeren en politici nog sterker. Deze rechtenstudente benadrukt een gebrek aan communicatie tussen het volk en de overheid: “De kloof tussen de kleine elite en de gewone mensen wordt steeds groter… wij jongeren weten niet genoeg over politiek en ik vrees dat die kloof altijd groter en groter gaat worden.” Nina gaat nog een stap verder en denkt dat jongeren niet serieus genomen worden door politici: “Jongeren van vandaag durven veel meer spreken dan vroeger en hebben meer vrijheid zou ik zeggen, maar we hebben geen informatie genoeg van politici en dat vind ik frustrerend.” 

Volgens de jongeren waarmee we spraken is het tweetalige evenement dus een “unieke kans” om de jeugd te vertegenwoordigen, maar ook om bij te leren van andere jongeren van allerlei achtergronden.

Alles is mogelijk als je gemotiveerd en gedreven bent en als je er hard voor werkt

Jinane Bouchlaghmi (20), studente rechten
Videospeler inladen...

Ondanks de huidige en toekomstige uitdagingen zien Nina, Matthias en Jinane de wereld van morgen met een positieve blik tegemoet: “De sociale kloof zal verkleinen”, hoopt Nina. “We zullen beter genieten van ons dagelijks leven”, denkt Matthias. “Alles is mogelijk als je gemotiveerd en gedreven bent en als je er hard voor werkt”, besluit Jinane. Maar heeft de jeugd het geheim voor een betere wereld? Dat is nog moeilijk te zeggen: “Als we dat antwoord hadden zouden alle problemen opgelost zijn”, matigt Jinane. 

Meest gelezen