Videospeler inladen...

Twee krachtige cyclonen bedreigen dunbevolkte noorden van Australië

In het noorden van Australië is een krachtige cycloon aan land gegaan. Het gebied is dunbevolkt maar uit voorzorg zijn toch al zo'n 2.000 mensen uit verschillende dorpen geëvacueerd. Er worden windsnelheden tot 250 kilometer per uur verwacht. Er is ook een tweede cycloon op komst.

De cycloon kwam aan land aan de noordkust van Australië, in een afgelegen en dunbevolkt gebied. Door de felle winden en hevige regen die de cycloon met zich meebrengt, worden er evenwel geen risico's genomen en zijn zo goed als alle dorpen al geëvacueerd. Op het moment dat de cycloon aan land kwam, had hij categorie 4, op een schaal van 5. Intussen is hij afgezakt tot categorie 3.

Zowat 2.000 mensen zijn ondergebracht in tijdelijke opvangplaatsen in de lokale hoofdstad Darwin en het nabijgelegen Katherine. Wie achterblijft - het zou slechts om enkele tientallen mensen gaan - in het gebied waar de cycloon verwacht wordt door te trekken, wordt aangeraden om genoeg voorraad voor ten minste drie dagen in huis te halen, zich te verschuilen en uit de buurt te blijven van rivieren. Door de hevige regen dreigen die te overstromen.

Een tweede gevaarlijke cycloon zou later vandaag aan land kunnen gaan in het noordwesten van Australië. Ook die krijgt vermoedelijk categorie 4, met verwachte windsnelheden tot 230 kilometer per uur. Cyclonen treffen wel vaker het tropische noorden van Australië en maken daar zelden veel slachtoffers. Maar twee zulke sterke stormen die kort na elkaar aan land komen, zijn naar verluidt eerder zeldzaam.

Meest gelezen