Videospeler inladen...

Na het langverwachte Mueller-rapport: "Vermoeden is dat het als een pudding in elkaar stort"

Van 17 mei 2017 tot 21 maart 2019. 22 maanden. 650 dagen. Zo lang heeft speciaal aanklager Robert Mueller aan het langverwachte rapport over het Ruslandonderzoek gewerkt. Nu ligt het op het bureau van minister van Justitie William Barr, die moet beslissen wat er verder zal gebeuren. Maar wat is er nu weer precies onderzocht? Wat staat er in dat rapport? En blijft Trump buiten schot? 

1. Wat is er nu weer precies onderzocht?

"Bijna twee jaar lang heeft speciaal aanklager Robert Mueller onderzocht of er een samenzwering heeft bestaan tussen Rusland, Russische agenten, en de Trumpcampagne tijdens de presidentsverkiezingen. Voor ons lijkt dat lang, maar eigenlijk heeft hij bijzonder efficiënt en snel gewerkt als je bekijkt wat de omvang was", begint Björn Soenens zijn uitleg. 

"We hebben dat onderzoek zien evolueren in verschillende aanklachten, 35 in totaal, waaronder 26 tegen Russen en 6 tegen ex-adviseurs of ex-medewerkers van president Donald Trump of zijn campagne. Maar uit die aanklachten is nooit gebleken dat er een samenzwering was. De mensen die voor de rechtbank verschenen zijn, zijn beschuldigd van liegen tegen het Congres, de FBI, van rare contacten, maar er was nooit een bewijs of een aanklacht van samenzwering."

2. Weten we wat er in het rapport staat?

Het korte antwoord: nee. "We weten niet wat er precies in het rapport staat, alleen dat het officieel neergelegd is bij de minister van Justitie. Die beslist dan wat er publiek gemaakt wordt. Wat Mueller allemaal in dat rapport moest schrijven? Wie hij vervolgt en wie niet, en waarom."

"En opmerkelijk: het ministerie van Justitie heeft al meteen meegedeeld dat er géén nieuwe aanklachten komen, waar we nog geen weet van hebben. Dat is bijzonder goed nieuws voor de Trumporganisatie. Want dat betekent dat bijvoorbeeld Jared Kushner, topadviseur en schoonzoon van president Trump, of Donald Trump Junior niet aangeklaagd worden. Daar waren wel veel geruchten over. Ze hadden in juni 2016 in de Trump Tower samen met de toenmalige campagneleider Paul Manafort immers een ontmoeting met een Russische advocate die vuil zou meebrengen over Hillary Clinton, Trumps tegenstander bij de presidentsverkiezingen."

We moeten de slotconclusie durven trekken: het onderzoek heeft geen samenzwering aan het licht gebracht tussen de Trumpcampagne en de Russen

"We weten dat er desinformatie verspreid is, dat er Democratische computers gehackt zijn, dat WikiLeaks gebruikt is, dat sociale media toegepast is om provocerend nepnieuws te verspreiden ... Maar we moeten de slotconclusie nu al durven trekken: het onderzoek heeft geen samenzwering aan het licht gebracht tussen de Trumpcampagne en de Russen."

3. Blijft president Trump nu buiten schot?

Dat er géén nieuwe aanklachten komen, is bijzonder goed nieuws voor de Trumpentourage, benadrukt Soenens. "Dat betekent dat wat er onderzocht is niet leidt tot een strafrechtelijke procedure. Concreet voor de president zijn er twee mogelijkheden: er is niks gevonden of er is wel iets gevonden, maar er wordt geen aanklacht geformuleerd."

"Wat wél kan gebeuren is dat het Congres politieke conclusies trekt, als het inzage krijgt in het rapport. Vinden ze genoeg munitie voor bijvoorbeeld een afzettingsprocedure? Het vermoeden is dat het eigenlijk een beetje als een pudding in elkaar stort. Ook al weten we nog geen details, het feit dat er geen nieuwe aanklachten komen, is min of meer een zucht van verlichting voor de Trumpentourage."

4. Wat zijn de reacties?

"De Democraten hebben al meteen laten weten dat ze het rapport willen zien en dat het integraal publiek gemaakt moet worden, maar dat moet de minister van Justitie beslissen. Voor Trump is het hoe dan ook nog niet afgelopen. Het rapport zal misschien niets naar boven brengen over hem, maar in het Congres lopen er allerhande onderzoeken en er zijn ook rechtszaken hangende in twee New Yorkse rechtbanken."

De advocaat van Trump zei al: "Als het rapport positief uitdraait, krijgt iedereen een sigaar"

En Trump zelf? "Voor het rapport uitkwam, zei hij al: "Er is geen samenzwering, geen rechtsbelemmering. Het is één grote farce, een heksenjacht. Het rapport bewijst dat er inderdaad geen vuiltje aan de lucht is". Zijn advocaat voegde daar nog aan toe: "Als het rapport inderdaad positief uitdraait, krijgt iedereen een sigaar"."

Videospeler inladen...

Meest gelezen