Annelies Van Parys kaapt twee Klara's weg, die voor beste componist en die voor muziekpersoonlijkheid

In Flagey in Brussel zijn gisterenavond De Klara's uitgereikt. De 13 muziekprijzen voor wie zich in 2018 in de klassieke muziek, jazz en wereldmuziek heeft laten opmerken. Nieuw dit jaar is De Klara voor beste componist. Deze prijs ging naar Annelies Van Parys (foto), die meteen ook De Klara voor muziekpersoonlijkheid wegkaapte.

Het juryverslag over Van Parys als componist is lovend: "Wie doet het haar na? In één jaar minstens vier aanzienlijke creaties waaronder "A war requiem" als officieel slotmoment voor de herdenking van 14-18. De kameropera "Usher" schreef ze op vraag van de Deutsche Staatsoper Unter den Linden Berlin en Folkoperan Stockholm. Er was ook "Dagboek van een verdwenene", een liedcyclus in 22 taferelen van Leoš Janaček waarop Van Parys een antwoord schreef. Voor de Operadagen Rotterdam schreef Van Parys een nieuwe liedcylus: "Ah, cette Fable" voor de productie: "Songs of love and war/An archive of love"."

Wie doet het haar na?

En ook de keuze voor haar als muziekpersoonlijkheid wordt verantwoord: "Van Parys weet altijd te bekoren. Haar muziek raakt al je zintuigen. Ze is subtiel, ook in de verwijzingen. In haar muziektheaterproducties weet ze als geen ander "eindjes te knopen" aan composities waar men naar het eind toe geen weg mee weet."

De overige winnaars op een rijtje gezet:

 • Muziekprijzen
  Jonge belofte: Lore Binon, sopraan
  Solist: Romina Lischka, gamba
  Ensemble: Ictus, contemporary music Brussels
 • CD-prijzen
  Beste Belgische cd klassiek Monteverdi: Vespro della Beata Vergine - Collegium Vocale Gent - Philippe Herreweghe - PHI
  Beste internationale cd klassiek Chopin: Ballades & Nocturnes - Leif Ove Andsnes - Sony Classical
  Beste Belgische cd jazz: Particles - Ben Sluijs Quartet - On Purpose Records (OPR)
  Beste internationale cd jazz live In Europe: Fred Hersch Trio - Palmetto Records
  Beste Belgische cd world: Naktės - Merope – Granvat
  Beste internationale cd world: Partir - Elina Duni ECM/Universal
 • Speciale prijzen
  Klara Iedereen Klassiek-prijs: Jef Cleymans, dirigent, oprichter C-koren Ekeren
  Klara carrièreprijs: Jerry Aerts, algemeen en artistiek directeur deSingel

Meest gelezen