AP2005

Dichter Lawrence Ferlinghetti, de oudste "beat poet", is 100

De Amerikaanse dichter, uitgever en schilder Lawrence Ferlinghetti viert zijn 100e verjaardag. Hij lag aan de basis van de zogenoemde "beat poets", met blijvende invloed in de cultuur. Zijn boekhandel/uitgeverij "City Lights" in San Francisco bestaat nog altijd. Uit het VRT-archief diepten we een reportage op met dichter Simon Vinkenoog, op bezoek bij Ferlinghetti in Amerika.

Allen Ginsberg, Jack Kerouac, William S. Burroughs, Lawrence Ferlinghetti: in de jaren 50 schudden  ze de literaire wereld  wakker met hun odes aan de vrijheid, in proza en poëzie. Jack Kerouac raakte wereldberoemd met “On the road” (verfilmd in 2012). Ze vonden elkaar vaak in de boekhandel “City lights” van Lawrence Ferlinghetti in San Francisco. Daar vindt een verjaardagsfeestje plaats, maar de 100-jarige schrijver zelf zal er niet bij zijn.

AP1988

Lawrence Ferlinghetti groeide op als wees, studeerde zowel in Amerika als in Parijs en werd levenslang pacifist na een bezoek aan Nagasaki, kort nadat daar de tweede atoombom ontploft was. In San Francisco stichtte hij de uitgeverij en boekhandel “City lights”, die nog altijd bestaat. In de jaren 50, 60 en 70 was het dé plek voor de nieuwe generatie schrijvers, waar ze hun werk voorlazen, vaak in combinatie met jazz en “bewustzijnsverruimende middelen”.

Dat verliep niet zonder problemen. Voor de publicatie van “Howl” van Allen Ginsberg werd uitgever Ferlinghetti gearresteerd: de autoriteiten noemden het boek obsceen.

Time & Life Pictures

Lawrence Ferlinghetti schreef zelf meer dan 40 bundels gedichten. Een van de bekendste is “A Coney Island of the mind” uit 1958. “Tyrannosaurus Nix” schreef hij tegen de Amerikaanse president Richard Nixon, en in 2018, op zijn 99e het gedicht “Trumps Trojan horse”, met een masker van het vrijheidsbeeld op. Onlangs publiceerde hij nog een autobiografisch boekje over zijn kindertijd: “Little boy”.

Lawrence Ferlinghetti had veel invloed in de populaire cultuur, onder meer bij muzikanten. Bob Dylan liet zich door hem inspireren. In de film “The last waltz” (1978) van Martin Scorsese over het laatste concert van “The band” is Ferlinghetti te zien die zijn versie van het "Onze Vader", het gedicht “Loud prayer”, voorleest. 

Behalve schrijven en publiceren schildert Lawrence Ferlinghetti ook en stelt hij tentoon in het hele land. Hier zijn "Unfinished flag of the United States".

Bekijk hier een reportage met de Nederlandse dichter Simon Vinkenoog, op bezoek in het atelier en de boekhandel van Lawrence Ferlinghetti (VRT-archief, "Verwant, 18 mei 1988):

Video player inladen...

Meest gelezen