AP

Paus aanvaardt ontslag van Chileense kardinaal die verdacht wordt van toedekken van misbruik

Paus Franciscus heeft het ontslag aanvaard van de Chileense kardinaal Ricardo Ezzati, ook aartsbisschop van Santiago. Ezzati wordt ervan verdacht seksueel misbruik binnen de Chileense Kerk te hebben toegedekt. Eerder aanvaardde de paus al het ontslag van zeven andere Chileense bisschoppen.

Alle 34 Chileense bisschoppen boden in mei vorig jaar de paus hun ontslag aan tijdens een spoedvergadering, na een schandaal van seksueel misbruik in het Zuid-Amerikaanse land. Ook Ezzati, aartsbisschop van Santiago en de leider van de Katholieke Kerk in Chili, deed dat.

De paus heeft het ontslag van de 77-jarige Ezzati nu aanvaard en bisschop Celestino Aós Braco aangesteld om het aartsbisdom voorlopig te leiden tot er een nieuwe aartsbisschop is aangesteld.

Ezzati wordt ervan verdacht seksueel misbruik te hebben toegedekt. Er werden verschillende klachten tegen hem ingediend. Een daarvan zou gaan over de zaak van Oscar Munoz, een hooggerankte medewerker in het aartsbisdom van Santiago die terechtstaat voor misbruik en verkrachting van minstens vijf kinderen.

Kardinaal Ricardo Ezzati (l) en paus Franciscus (r) in 2014.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Met het ontslag van Ezzati zijn nu al 8 bisschoppen vertrokken. De spoedvergadering vorig jaar kwam er nadat onderzoekers van het Vaticaan in een lijvig rapport van 2.300 bladzijden hadden aangekaart dat belangrijke geestelijken binnen de Chileense Kerk nagelaten hadden om tegen misbruik in actie te komen en het soms zelfs toedekten.

Ook in Frankrijk bood kardinaal Philippe Barbarin recent zijn ontslag aan aan de paus, nadat hij veroordeeld was voor het toedekken van misbruik door een priester. Omdat de kardinaal in beroep gaat, heeft Franciscus het ontslag geweigerd. Ook in Australië werd een kardinaal veroordeeld. George Pell kreeg zes jaar cel voor seksueel misbruik van twee jongens. Hij is de hoogstgeplaatste geestelijke binnen de Katholieke Kerk die veroordeeld werd voor seksueel misbruik.

Meest gelezen