Harold Versteeg

Steeds meer drugsafval gedumpt in Nederland, vaak vlak bij Belgische grens

In Nederland wordt steeds meer drugsafval gedumpt. Vorig jaar ontdekte de Nederlandse politie ruim 290 plaatsen waar dat gebeurd was. Vaak gaat het om natuurgebieden, woonwijken of de openbare weg. Het meeste drugsafval wordt gedumpt in de provincies Noord-Brabant en Limburg, vlak bij de Belgische grens. 

De lokale gemeentebesturen in Nederland vinden dat de regering met een oplossing moet komen. Ze vragen alvast meer geld omdat de kosten voor het opruimen van het drugsafval blijven stijgen. In Nederland zijn het namelijk de steden en gemeenten zelf die dat moeten bekostigen. 

"Voor kleine gemeenten zijn die kosten bijna niet te dragen", zegt burgemeester Marianne Besselink van Bronckhorst aan NOS. "We hebben de regering nodig om die gezamenlijke verantwoordelijkheid te pakken."

Ook in ons land wordt meer drugsafval gedumpt. Vorig jaar ontdekte de politie alleen al in de provincie Limburg zo'n 30 locaties waar in totaal 95 ton drugsafval gedumpt was. Het drugsafval dat wordt achtergelaten is meestal afkomstig van de productie van synthetische drugs zoals amfetamines en xtc. 

Die chemische drugs worden geproduceerd in illegaal opgerichte laboratoria. Iemand die alles afweet van die duistere wereld is Joop Gottmers. De 55-jarige Nederlander heeft in zijn vorige leven als zware drugscrimineel zelf in een drugslabo gewerkt om amfetamines te produceren en te verkopen aan woekerprijzen. Bekijk hieronder zijn verhaal.

Meest gelezen