Vlaamse in antibrexitbetoging: "We blijven nog even, maar over enkele jaren vertrekken we, dat staat al vast"

"Onvoorstelbaar dat ze zoiets 5 miljoen mensen hebben aangedaan." Tussen de vele Britten die vandaag in Londen betogen tegen een brexit, spotte VRT NWS-journaliste Veerle De Vos ook een Vlaamse en Nederlandse vrouw die al jaren in het Verenigd Koninkrijk wonen. Ze zijn kwaad om wat hen wordt aangedaan.

In de Britse hoofdstad Londen zijn honderdduizenden mensen op de been om te protesteren tegen de brexit. Ze eisen een tweede referendum en hopen op die manier alsnog in de Europese Unie te kunnen blijven. De Limburgse An Vrancken heeft een reden om vandaag mee te stappen in de antibrexitbetoging, ze is zwaar misnoegd over het hele brexitproces en met name over de rol van de Conservatieve Partij van premier Theresa May.

"Dit is geen democratie meer, dit is een dictatuur van de Tories (de Conservatieve Partij, red.)", steekt ze van wal. Vrancken verwijt de regeringspartij enkel aan de Engelsen te denken, maar niet aan die miljoenen Europeanen die in het land wonen en al bijna drie jaar in onzekerheid leven.

Haar besluit staat dan ook al vast: als de brexit er effectief komt, verlaten zij en haar man hun tweede thuisland. Niet onmiddellijk, "want mijn man moet hier nog 4 jaar werken, maar daarna vertrekken we. Dat staat al vast."

Bekijk het interview met An Vrancken:

Videospeler inladen...

De Nederlandse Emmy van Deurzen woont al 42 jaar in het Verenigd Koninkrijk. Ook zij wil dat het land bij de Europese Unie blijft. Zelf heeft ze na een jaar de Britse nationaliteit gekregen, maar ze beseft dat het een drama is voor andere Europeanen die hier al bijna hun hele leven hebben gewoond en die Britse nationaliteit niet kregen. "Die hebben hier nu geen thuis meer en voelen zich niet vrij en niet meer welkom. Het is toch onvoorstelbaar dat ze zoiets 5 miljoen mensen hebben aangedaan."

Volgens Van Deurzen is er door het hele brexitproces wel degelijk iets veranderd in de Britse maatschappij. "De mensen zijn bang geworden en een heel kleine groep van mensen zijn heel erg kwaad geworden. En die zijn verschrikkelijk tekeer gegaan en daardoor is de hele atmosfeer hier veranderd."

Maar die sfeer zal weer omslaan, zegt ze, "want de mensen hebben er genoeg van". "We hebben in de laatste twee dagen 4 miljoen handtekeningen gekregen om de brexit terug te draaien. Als er hier vandaag meer dan 1 miljoen mensen op straat komen, dan zal dat zeker iets veranderen", meent ze. "Ze zullen dan begrijpen dat we dit (uit de EU stappen, red.) niet kunnen doen en verder moeten gaan met vrede in Europa. En het Verenigd Koninkrijk moet daar ook deel van uitmaken."

Bekijk het interview met Emmy van Deurzen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen