Videospeler inladen...

Vlaanderen investeert 400 miljoen euro in CO2-neutraliteit

Vlaanderen gaat de komende 20 jaar elk jaar 20 miljoen euro investeren in innovatie en onderzoek die kunnen bijdragen aan CO2-neutraliteit tegen 2050. Dat heeft Vlaams minister van Economie en Innovatie Phillippe Muyters (N-VA) bekendgemaakt.

Volgens Muyters is CO2-neutraliteit een van de belangrijkste elementen om de klimaatverandering tegen te gaan. Vlaanderen en met name de in Vlaanderen aanwezige industrie moet daarom volop inzetten op zowel het terugdringen van CO2-uitstoot, meer CO2-captatie en CO2-hergebruik.

Daarom investeert Vlaanderen de komende 20 jaar elk jaar 20 miljoen euro in innovatie en onderzoek. Projecten die kunnen aantonen dat ze voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot en/of meer CO2-captatie of -hergebruik kunnen zorgen, krijgen verder ondersteuning.

Catalisti, een instantie die de brug vormt tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden, zal het investeringsplan centraal coördineren. Ook essencia, de sectorfederatie voor de chemie, zet mee haar schouders onder het plan. De initiatiefnemers verwachten echter ook dat sectoren als de bouw, transport en landbouw mee zullen volgen en meedenken.

Vlaamse bedrijven kunnen op deze manier ook een voortrekkersrol spelen op internationaal vlak. "We gaan het klimaatprobleem niet oplossen door onze bedrijven kapot te belasten", zegt Muyters. "Als we er echter voor kunnen zorgen dat het voor onze industrie zelf interessant wordt om mee te investeren in technologische oplossingen om over te schakelen naar milieuvriendelijke processen, winnen we er allemaal bij."

Meest gelezen