Videospeler inladen...

CEO luchtverkeersleider Skeyes na acties: "Enkelingen gijzelen bedrijf, daar treden we vanaf maandag tegen op"

De CEO van luchtverkeersleider Skeyes, Johan Decuyper, heeft gereageerd na - opnieuw - een week vol sociale onrust. "Het zijn enkelingen van de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders die het bedrijf gijzelen", zegt hij in "De zevende dag". "We gaan daar vanaf maandag tegen optreden: onwettige afwezigheden, tuchtprocedures opstarten,..."

Het rommelt en blijft rommelen bij Skeyes. Door de acties heeft het luchtverkeer de afgelopen weken al verschillende keren hinder ondervonden. Vorige week sloot de directie een akkoord met de socialistische vakbond. Een akkoord dat verworpen werd door de christelijke en liberale vakbond, waardoor nieuwe acties volgende week niet uitgesloten zijn.

Waarom is een akkoord vinden zo moeilijk?

Maar waarom is een akkoord vinden zo moeilijk? De CEO van Skeyes, Johan Decuyper, heeft in "De zevende dag" gereageerd op de strubbelingen. "We zijn al anderhalf jaar in onderhandelingen over structurele hervormingen. Het klopt dat we ons moeten aanpassen door de liberalisering, door de technische evolutie. We hebben de financiën op orde gebracht, hebben massaal investeringen aangetrokken. We kunnen niet méér verkeersleiders aanwerven dan nu. We zitten in voldoende capaciteit om de continuïteit van de operaties te garanderen. Er moeten er nog bijkomen omdat er natuurlijk ook vertrekken, opleidingen volgen ..."

"Werkdruk stond niet in de eisen van de vakbonden", kaatst Decuyper de bal terug. "Hun belangrijkste vraag ging over nachtprestaties, aanwervingen... Maar er zijn intussen ook structurele onderhandelingen bezig."

De stilzwijgende meerderheid van de verkeersleiders wil dezelfde goede kwaliteitsservice geven als ze altijd al doen

"We hebben binnen het paritair comité een akkoord gesloten. Nu roep ik de sociale partners op om het akkoord te respecteren, om dat verder uit te werken. Het overleg met de vakbonden loopt hoe het moet lopen. Maar het klopt dat enkelingen van de Belgische Gilde der Luchtverkeersleiders het bedrijf gijzelen. We zullen daar vanaf maandag tegen optreden: onwettige afwezigheden, tuchtprocedures opstarten. De stilzwijgende meerderheid van de verkeersleiders wil dezelfde goede kwaliteitsservice geven als ze altijd al doen, en die wil ik nu ondersteunen."

Bekijk hieronder het gesprek in "De zevende dag", en de reportage uit Het Journaal: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen