Ook in Duitsland werd begin dit jaar afval verzameld aan de kust.
(c) Copyright 2019, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Dubbel zo veel plastic opgehaald tijdens opruimactie aan de kust

Vrijwilligers hebben elf en een halve ton afval verzameld aan de Belgische kust. De organisatoren willen onder meer het probleem van de plasticsoep in de oceaan aankaarten. "We hopen dat de deelnemers de boodschap mee naar huis nemen", zeggen ze.

Ongeveer 7.500 vrijwilligers staken de handen uit de mouwen over 76,5 kilometer strand. Dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Ook op enkele plaatsen in Nederland en Frankrijk werden stranden opgeruimd. In totaal werd elf en een halve ton afval verzameld.

 "Wereldwijd lekt er steeds meer plastic naar zee. Het doodt dieren - denk maar aan de walvis met veertig kilogram plastic in zijn maag -, dringt door tot de voedselketen en belandt op ons bord en in ons bloed, zinkt naar de bodem en bedreigt het hele ecosysteem", zegt Sven Fransen, organisator van de Clean Beach Cup.

Wat begon als een lokaal initiatief van enkele surfclubs aan de kust, groeide de voorbije jaren uit tot een nationaal evenement. Zelfs de Europese Commissie stuurde een delegatie plasticruimers met onder anderen Marianne Thyssen.

"We merken dat er steeds meer bewustzijn is bij de mensen over het afvalprobleem", vertelt woordvoerder Kristof Bouckaert. "De hoeveelheid plastic is de voorbije vijftien jaar verdubbeld. Dat verklaart voor een deel de verdubbeling van het opgehaalde afval. Maar er waren dit jaar ook twee keer zoveel deelnemers."

Meest gelezen