AFP or licensors

40.500 gele hesjes betoogden in Frankrijk, orde gehandhaafd

Ongeveer 40.500 mensen hebben in Frankrijk deelgenomen aan de 19e zaterdagbetoging van de "gele hesjes", van wie 5.000 in Parijs. Dankzij de richtlijnen om vastberaden tegen vandalen en relschoppers op te treden kon de orde gehandhaafd en geweld vermeden worden.

Vorige zaterdag betoogden 32.000 gele hesjes in het hele land, van wie 10.000 in Parijs. Toen richtten relschoppers heel wat schade aan op de Champs-Elysées, wat tot een drastische verscherping van de veiligheidsmaatregelen leidde.

"Vandaag werd de republikeinse orde gehandhaafd", verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. Hij zei dat in heel Frankrijk 233 betogers werden opgepakt, dat 172 mensen door de politie in voorlopige hechtenis werden gehouden en dat 107 mensen geverbaliseerd werden omdat ze aan verboden bijeenkomsten trachtten deel te nemen.

"De goede richtlijnen werden toegepast en de resultaten zijn er: alle aangegeven betogingen, in Parijs zowel als daarbuiten, konden globaal genomen rustig verlopen en de pogingen tot geweld en plundering konden voorkomen, verhinderd of gestopt worden", zei Castaner.

Meest gelezen