Videospeler inladen...

Klimaatactivisten bezetten de Wetstraat en eisen een klimaatwet

Enkele honderden leden van verschillende klimaatbewegingen voeren actie in de Wetstraat. Ze hebben een tijdlang de neutrale zone geblokkeerd voor het federaal parlement en ze brengen net buiten de zone die nacht door. De activisten willen druk uitoefenen op de Kamerleden om een bindende klimaatwet mogelijk te maken.

Dinsdag wordt in het parlement gestemd over de wijziging van grondwets­artikel 7 bis, dat momenteel openstaat ter herziening. Aan dit artikel moet een paragraaf toegevoegd worden om een bijzondere klimaatwet mogelijk te maken, die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert.  

De vorige weken werd duidelijk dat MR, Open VLD, CD&V en N-VA zich kanten tegen deze grondwetswijziging. Als die er niet komt, dan kan het grondwets­artikel pas in 2024 aangepast worden en zoveel tijd hebben we niet zeggen de activisten. Ze willen met hun actie voortgaan tot de stemming dinsdag.

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal 7" met een gesprek met Anuna De Wever en Joeri Thijs:

Videospeler inladen...

Bekende mensen zoals  David Van Reybrouck en Francesca Vanthielen zijn van de partij, net als klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois. Zij waren van plan om de komende twee nachten in het park door te gaan. "Maar morgen ga ik gewoon naar school", aldus De Wever. Overnachten in het Warandepark werd evenwel niet toegestaan.

De politie is massaal ter plaatse maar liet lange tijd begaan. Later werd er met de politie afgesproken dat de klimaatbetogers actie mogen blijven voeren, maar dan wel buiten de neutrale zone voor het federaal parlement. 

De betogers kunnen hun protest honderd meter verder op de Wetstraat de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden. Die verplaatsing verliep zonder problemen en de actievoerders verplaatsten zelf hun tenten. Volgens de organisatoren zijn de onderhandelingen in alle respect verlopen. "Zij deden hun job, wij de onze als burger", zeggen ze.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn er wel een 20-tal mensen opgepakt toen die de kleine ring wilden bezetten.

Bekijk hier een stand van zaken uit "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Meest gelezen