Koning Filip en koningin Mathilde op vierdaags staatsbezoek naar Zuid-Korea

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken vandaag naar Zuid-Korea voor een vierdaags staatsbezoek. In het zog van het koningspaar en de politici reist een grote delegatie bedrijfsleiders en academici mee.

Het staatsbezoek zal zich beperken tot de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Koning Filip zal er de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ontmoeten. Koningin Mathilde zal samenzitten met Kim Jung-sook, de echtgenote van de president en professioneel klassieke zangeres. Ze zal ook voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon ontmoeten.

Het koningspaar zal ook hulde brengen aan de Belgische soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Koreaanse oorlog. Zowat 3.200 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers vochten mee in het conflict, dat in juni 1950 begon en drie jaar later eindigde met een wapenstilstand. 

Voorts zullen ze verschillende seminaries bijwonen die in het kader van het staatsbezoek georganiseerd worden, met name over "smart cities" en circulaire economie, en is er een bezoek gepland aan de nationale kunstuniversiteit, nu de voorbije acht jaar de Koningin Elisabethwedstrijd drie keer gewonnen werd door Zuid-Koreanen. Een taekwondo-show, een nationale sport in Zuid-Korea, staat eveneens op het programma.

Behalve het diplomatieke is er aan het staatsbezoek ook een omvangrijk economisch luik. Een honderdtal bedrijven reist mee, met bijvoorbeeld een duidelijke vertegenwoordiging van de Belgische varkenvleessector. Ook Belgische specialiteiten zoals bier en chocolade zijn goed vertegenwoordigd.

Zuid-Korea is de vierde economie van Azië en de 35e belangrijkste invoerder van Belgische goederen. De export van België naar Zuid-Korea was in 2017 goed voor 1,56 miljard euro (1,45 miljard euro in 2016), of 0,4 procent van de totale uitvoer. Omgekeerd was Zuid-Korea de 23e leverancier van België. We importeerden voor 2,72 miljard euro aan goederen, of 0,8 procent van de totale import van België.

Zuid-Korea is bij de vijftien grootste economieën ter wereld. De groei werd gestuwd door een aantal conglomeraten, de zogenoemde chaebols, waaronder Samsung, Hyundai en LG. De werkloosheidsgraad in het land met 51,4 miljoen inwoners lag in 2017 op 3,7 procent.

Meest gelezen