Zijn de dagen van Britse premier May geteld? "Tiental ministers bereidt coup voor"

In het Verenigd Koninkrijk neemt de druk op premier Theresa May toe om op te stappen. Volgens Britse media zouden ministers in haar regering een plan aan het smeden zijn om haar te vervangen door een interim-premier. De premier zelf ontkent de geruchten.

De Britse premier Theresa May ligt zwaar onder vuur nu het brexitproces niet helemaal volgens plan verloopt. Gisteren kwamen honderdduizenden mensen in Londen op straat om een nieuw referendum te eisen. Maar ook en vooral binnen haar eigen partij beginnen de frustraties danig op te lopen.

Zo hoog zelfs dat volgens verschillende Britse zondagskranten een tiental ministers een plan aan het smeden is om May te vervangen door een interim-premier. Zo heeft The Sunday Times het vandaag op haar voorpagina over een op handen zijnde "coup" tegen de premier. Een van de ministers zou tegen de krant gezegd hebben dat "het einde nabij is". "Binnen de 10 dagen is ze weg."

Parlementsleden van Mays Conservatieve Partij vertelden dan weer aan de BBC dat ze bereid zouden zijn om Mays brexitakkoord toch te steunen als de premier opstapt. Dan zouden ze zeker weten dat zij niet meer verantwoordelijk zou zijn voor de volgende stappen in de onderhandelingen met de Europese Unie.

De entourage van May ontkent alle geruchten over het mogelijke aftreden van de premier. 

Komt er een derde stemming?

Intussen is nog steeds niet duidelijk of het parlement komende week een derde keer over het uitstapakkoord van May zal stemmen. May had eerst aangekondigd dat ze het een derde keer wil voorleggen. Als het wordt goedgekeurd, krijgt het Verenigd Koninkrijk uitstel tot 22 mei om daarna alle wetgeving omtrent de brexit goed te kunnen keuren.

Maar de premier liet intussen verstaan dat ze het enkel een derde keer zou voorleggen als ze ervan overtuigd is dat het ook wordt goedgekeurd. En die zoektocht naar extra stemmen - bij de laatste stemming ging het nog altijd om een verschil van een 150-tal parlementsleden - is nog volop aan de gang.

Enkele voorpagina's van de Britse zondagskranten:

Meest gelezen