Premier Prayut Chan-ocha brengt zijn stem uit.

Partij militairen aan de winnende hand in Thailand

In Thailand ligt de bij de militairen aanleunende conservatieve partij Phalang Pracharath (PPRP) op kop in de parlementsverkiezingen. Het ziet er naar uit dat juntaleider en voormalig generaal Prayuth Chan-ocha zichzelf zal kunnen opvolgen als premier.

Met meer dan 90 procent van de stemmen geteld heeft de PPRP 7,3 miljoen stemmen in het Huis van Afgevaardigden, dat is een half miljoen meer dan de belangrijkste oppositiepartij, de Phak Phuea Thai. Dat is de partij van de Shinawatra-familie die sinds 2001 alle verkiezingen heeft gewonnen, maar telkens van de macht werd verdreven,  de laatste keer toen het leger vijf jaar geleden een coup pleegde en Yingluck Shinawatra afzette.

De gevolgen voor de regeringsvorming zijn nog onduidelijk, over de precieze zetelverdeling werd nog niets meegedeeld, maar het is duidelijk dat het leger de volgende jaren een grote invloed zal blijven uitoefenen. Ook al omdat de 250 leden van de Senaat door het leger worden aangeduid. De nieuwe premier moet worden aangesteld door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Het was de eerste keer in vijf jaar dat de Thailanders opnieuw konden stemmen. De definitieve uitslag wordt tegen maandag verwacht.  

Meest gelezen