Videospeler inladen...

Premier Michel waarschuwt voor alliantie tussen socialisten en nationalisten: "Erger dan brexit"

Op een verkiezingscongres van de MR in Louvain-la-Neuve heeft premier en partijvoorzitter Charles Michel gewaarschuwd voor een alliantie tussen socialisten en de N-VA. "Die nationaal-socialistische cocktail, én verdeeldheid én verarming, zou erger zijn dan de brexit".

Premier Charles Michel (MR) vormde vier en een half jaar een regering met de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De communautaire eisen van die partij werden echter opzij geschoven om een socio-economisch programma door te voeren. In december stapte de N-VA echter uit de regering. Voor de verkiezingen van 26 mei legt de N-VA het confederalisme opnieuw op tafel.

"Wij trappen niet in de val van het communautaire avontuur", zei Michel. "Wij willen noch het separatisme dat verdeeldheid zaait, noch het ultrasocialisme dat verarmt." Een samengaan van nationalisten en socialisten zou volgens hem "erger zijn dan de brexit".

Wij trappen niet in de val het communautaire avontuur

Michel hekelde het "conglomeraat van linkse partijen" dat alles "gratis" wil maken, maar daarvoor alleen nieuwe belastingen kan heffen. "Zoals altijd is Elio de belastingheffer weer op de afspraak", zei de MR-voorzitter. De groenen van Ecolo kregen een sneer omdat ze het klimaatthema proberen te claimen. "Het klimaat is de zaak van iedereen en niemand heeft het monopolie over hoe we de klimaatuitdagingen moeten aangaan." Michel benadrukte dat de MR wel degelijk een klimaatwet wil. Wie iets anders zegt, "liegt" volgens de premier.

Een kleine duizend militanten keurden het programma goed waarmee de MR naar de verkiezingen trekt. De Franstalige liberalen zetten in op een "fiscaal pact", met een lastenverlaging in de personenbelasting om werken aantrekkelijker te maken. Inzake klimaat pleit de MR onder meer voor een tax shelter voor klimaatvriendelijke investeringen van KMO's. Wat bedrijfswagens betreft wil de MR het recent ingevoerde mobiliteitsbudget evalueren en bijsturen en geen "bestraffend" beleid voeren. De Franstalige liberalen gaan ook voor een solidair maar streng migratiebeleid, met meer plaatsen in gesloten centra en meer gedwongen uitwijzigingen.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen