Man probeert jonge orang-oetan uit Bali te smokkelen: "Net alsof hij een baby meenam"

Op de luchthaven van Denpasar in Bali is een man betrapt die probeerde om een jonge orang-oetan naar Rusland te smokkelen. Hij had het mannetje van 2 jaar oud verdoofd en in een gesloten rieten mandje gestopt. De smokkelaar riskeert tot vijf jaar cel.

Een 27-jarige Rus werd vrijdagavond tegengehouden door de veiligheidsdiensten van de Ngurah Rai International Airport in Denpasar. In een gesloten rieten mandje troffen de autoriteiten een kleine orang-oetan aan. Het dier, een mannetje van ongeveer 2 jaar oud, was gedrogeerd.

"Eerst dachten we dat het een aap was. We konden het mandje eerst niet goed openen omdat we dachten dat de aap agressief zou zijn en op de loop zou gaan in de vertrekhal van de luchthaven," vertelt Dewa Delanata, hoofd van de quarantainedienst, aan de krant Jakarta Post. "We waren in shock toen we ontdekten dat het om een orang-oetan ging."

De Rus had de orang-oetan naar eigen zeggen gekregen van een vriend, die er zelf 3.000 dollar voor had betaald. Diezelfde vriend zou hem gezegd hebben dat het ok was om het dier mee te nemen naar Rusland en het daar als huisdier te houden.

De autoriteiten vermoeden dat de smokkelaar het dier allergiepillen gegeven heeft, ze vonden ook allergiepillen in het mandje. Net als dekens en babyvoeding. "De man was goed voorbereid, alsof hij een baby meenam."

"Onmenselijke methode"

"De smokkelaar heeft opzettelijk een onmenselijke methode gebruikt om de orang-oetan mee te nemen naar Rusland", zegt Dewa Delanata. De smokkelaar riskeert tot vijf jaar cel en een boete tot 7.000 euro. In zijn bagage vonden de autoriteiten nog meer spuiten en medicatie, die wilde hij toedienen tijdens een overstap in Zuid-Korea. Hij probeerde ook twee levende gekko's (een soort hagedis) en vijf hagedissen uit Bali te smokkelen.

De jonge orang-oetan was enkele uren knock-out door de verdoving die de smokkelaar toegediend had. Momenteel wordt hij verzorgd door het Natural Resources Conservation Agency van Bali.

Orang-oetans komen in het wild alleen voor in Borneo en Sumatra. Ze worden ernstig bedreigd door stroperij en ontbossing. Het is de meest bedreigde mensapensoort ter wereld.

Meest gelezen