Schat aan fossielen gevonden in China

Paleontologen hebben duizenden fossielen van tot nu toe onbekende ongewervelde dieren aangetroffen.  Bijzonder is dat ook de weke delen bewaard bleven, na meer dan 500 miljoen jaar.

Een wonderlijke vondst aan de oever van de Danshui-rivier in de provincie Hubei: meer dan 20.000 fossielen uit het Cambrium, zo’n 518 miljoen jaar geleden. Opmerkelijk is dat ook zachte weefsels (huid, ogen, organen) uitstekend bewaard zijn gebleven. Doorgaans zijn het vooral de harde materialen zoals botten die gefossiliseerd worden gevonden, terwijl de rest van de materie vergaan is. Hoogstwaarschijnlijk zijn de dieren snel bedolven, bijvoorbeeld tijdens een storm.

Duizenden levensvormen zijn al in kaart gebracht, waaronder algen, zeeanemonen, kwallen en wormen. Veel exemplaren waren nog niet eerder aangetroffen, en dat maakt de paleontologen extra gelukkig. Hun bevindingen staan in het wetenschappelijke blad Science.

In het Cambrische tijdperk, zo'n 500 miljoen jaar geleden dus, verschenen veel meer soorten en variëteiten. Dat wordt de "Cambrische explosie" genoemd, en daar getuigt de Chinese fossielenschat van.

Meest gelezen