SP.A wil onderzoek naar uitvallen van kerncentrales

De Vlaamse socialisten willen een onafhankelijk onderzoek naar het uitvallen van de kerncentrales. Dat meldt De Zondag. SP.A verdenkt Engie Electrabel van manipulatie om de factuur omhoog te krijgen.

SP.A wijst erop dat de technische problemen bij de kerncentrales zich de afgelopen jaren vooral voordoen in het najaar en tijdens de winter, als de nood aan elektriciteit het hoogst is. "Dat doet vermoeden dat Engie Electrabel onderhoudswerken inplant op de momenten dat de stroomprijzen pieken", zegt SP.A-voorzitter John Crombez.

"Dat moet grondig onderzocht worden. Ik vind dat de bevolking die onder deze regering altijd maar meer moet betalen voor elektriciteit, de zekerheid moet krijgen dat er geen manipulatie is. Er zijn te veel aanwijzingen en vermoedens dat het om manipulatie gaat, die beetje bij beetje de factuur opdrijft."

Onderzoek CREG

Minister van Energie Marghem had al een onderzoek besteld bij de energieregulator CREG om de impact te kennen van het stilliggen van de kerncentrales op de energiefactuur van de gezinnen. "Maar tot vandaag is er geen enkel concreet resultaat uit de bus gekomen", zegt Crombez. "Het wordt tijd dat er klare wijn wordt geschonken. Laat de CREG het maar verder onderzoeken. Maar ik pleit er ook voor om enkele onafhankelijke academici dat samen te laten uitspitten zodat de bevolking zekerheid heeft dat er geen gesjoemel is met de bevoorrading en  de prijs van elektriciteit."

"Zeer verbaasd"

Engie Electrabel reageert verontwaardigd op de uitspraken van SP.A-voorzitter Crombez. "De kerncentrales hebben bij het begin van de winter stilgelegen om de uitbating van Doel 1, Doel 2 en Tihange 1 te verlengen", zegt Anne-Sophie Hugé van Engie Electrabel. "Maar ook op vraag van het Fanc, het Agentschap voor Nucleaire Controle.  We houden ons uiteraard  aan de vereisten van het Fanc. We zijn dus heel verbaasd over de verklaringen van SP.A."

Daarnaast zegt Electrabel dat het uitzonderlijke middelen heeft ingezet (menselijke, technische en financiële) om de bevoorradingszekerheid te garanderen, middelen die veel verder gingen dan haar wettelijke verplichtingen.

Meest gelezen