Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Verkiezingen Congo: Lamuka-leiders bevestigen eenheid en willen politiek platform

Zes belangrijke Congolese oppositieleiders hebben zaterdag in Brussel de "eenheid" bevestigd van de Lamuka-coalitie, die een gemeenschappelijke kandidaat steunde bij de presidentsverkiezingen van 30 december in Congo. Die verkiezingen werden gewonnen door een andere oppositieleider, Félix Tshisekedi, bondgenoot van ex-president Joseph Kabila.

In een gemeenschappelijke verklaring klagen de zes aan dat de "vervalsing van de verkiezingsresultaten in opdracht van Kabila de legitimiteitscrisis van de instellingen verergert, net als die van hun bezielers". De leiders van Lamuka ('Word wakker' in Lingala), onder wie Martin Fayulu, die de omstreden verkiezingen verloor, kwamen drie dagen bijeen in Brussel. De leiders maakten de balans op van hun werkzaamheden. In een slotmededeling kondigen ze aan dat ze hun gesprekken over de toekomst van Lamuka voortzetten, na de oproep om van de coalitie een politiek platform te maken.

Fayulu eist nog steeds de overwinning op van de verkiezingen van eind vorig jaar. Hij zegt dat Kabila en Tshisekedi een geheim akkoord hebben gesloten, "ten koste van de waarheid van de urnes". Tshisekedi riep zich uit tot winnaar van de verkiezingen met 38 procent van de stemmen, voor Fayulu en Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat die door Kabila gesteund werd.

Meest gelezen