Waals CDH-fractieleider Dimitri Fourny neemt niet deel aan verkiezingen

Burgemeester van Neufchâteau Dimitry Fourny (CDH), die in verdenking is gesteld wegens verkiezingsfraude, neemt niet deel aan de verkiezingen van 26 mei. Fourny is momenteel fractieleider voor CDH in het Waals Parlement, maar hij legt die functie neer.

Alles draait rond 18 verdachte volmachten van bewoners van een rusthuis die zelf niet fysiek aan de verkiezingen konden deelnemen. Uit onderzoek van het gerecht blijkt dat de volmachten zouden zijn gebruikt om stemmen te ronselen voor de lijst "Agir ensemble" van CDH-burgemeester Fourny. Er zijn 21 personen in verdenking gesteld, onder wie drie kandidaten van de lijst "Agir ensemble", en daar is Fourny dus zelf bij.

Bij de komende verkiezingen zou Fourny de Waalse lijsttrekker worden voor de provincie Luxemburg. Maar hij zal dus niet opkomen.

Volgens CDH-voorzitter Maxime Prévot wil Fourny zich ten volle toeleggen op zijn gemeente en op zijn verdediging. Prévot zegt de beslissing "te begrijpen en te respecteren", maar hij "betreurt" die ook. "Als op het einde van de gerechtelijke procedure zal blijken dat Fourny niets te verwijten valt, waarvan hij zelf overtuigd is, is dit opnieuw menselijke en politieke verspilling".

Meest gelezen