Belga

Minister Weyts wil dolfinaria op termijn zien verdwijnen: "Kunnen we dit behouden, enkel voor ons plezier?"

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil op termijn geen dolfijnen in gevangenschap meer in Vlaanderen. Dat zegt hij in "De zevende dag". Op dit moment is er nog één dolfinarium in ons land, maar dat ziet Weyts in de toekomst dus het liefst verdwijnen. Boudewijn Seapark wil voorlopig niet reageren. 

De Vlaamse regering heeft de normen voor het houden van zeezoogdieren onlangs aangepast. Hoewel daar niets in staat specifiek over dolfijnen, kijkt minister Weyts ook in die richting. "Ik wil geen alibi geven om het houden van dolfijnen tot in de eeuwigheid te tolereren", zegt hij in "De zevende dag". 

Persoonlijk vindt Weyts dat er een uitdoofscenario moet komen voor dolfinaria, waar dolfijnen in gevangenschap leven. "We moeten op z'n minst de discussie opstarten. Kunnen we die dieren in gevangenschap laten leven, gewoon voor ons plezier? Om ze kunstjes te laten doen in ruil voor een paar dode vissen? Als je dierenwelzijn ernstig neemt, dan kan je dat niet tolereren. Het gaat hier om hyperintelligente en -gevoelige dieren, die in de natuur 60 kilometer per dag zwemmen en leven in een habitat van 125 vierkante kilometer."

Het gaat hier om hyperintelligente en gevoelige dieren, die in de natuur 60 kilometer per dag zwemmen

"Het is niet toevallig dat er nog maar één plek in Vlaanderen is waar er dolfijnen in gevangenschap worden gehouden", zegt Weyts. Hij verwijst naar Boudewijn Seapark, een themapark dat vooral bekend staat voor zijn dolfijnenshows. "We hebben al herhaaldelijk gesprekken met hen gevoerd, er zijn ook normen opgelegd, maar daar zie ik niet al te veel gebeuren."

En dus moet er een uitdoofscenario komen, vindt Weyts. Dan zouden er geen nieuwe dieren meer mogen worden gekweekt en zouden er geen vergunningen meer worden gegeven. "Dan dooft het bestaande aanbod uit, tot er geen dieren meer zijn." Maar zover is het dus zeker nog niet. "Het debat erover moeten we kunnen voeren."

Boudewijn Seapark wil voorlopig niet reageren op de uitspraken van de minister. 

Bekijk hier een deel van het gesprek in "De zevende dag", en de reportage in Het Journaal: 

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen