Videospeler inladen...

Volgelopen "klimaatdorp" op Troonplein maakt zich klaar voor tweede koude nacht

In Brussel zijn vanavond weer heel wat klimaatactivisten samengestroomd op het Troonplein. Daar willen ze voor de tweede nacht op rij de nacht doorbrengen om hun eis kracht bij te zetten om grondwetsartikel 7 bis te herzien om zo een klimaatwet mogelijk te maken."Of hun actie iets zal uithalen, dat weten we morgen", zegt VRT-reporter Ann De Bie die ter plaatse is.

Gisteren protesteerden de activisten nog in de Wetstraat, maar sinds vanochtend zijn ze naar het Troonplein verhuisd. In de Wetstraat waren de omstandigheden moeilijk, zei Joeri Thijs van Greenpeace eerder op de dag: "We mochten geen tenten en slaapzakken meer aanvoeren, en bovendien zaten we daar heel onbereikbaar voor de burgers. En die willen we net bereiken. Aan het Troonplein kunnen we de mensen wel verwelkomen."

Tot de klimaatwet er komt

Ook Anuna De Wever is bij de klimaatbetogers. Zij had vannacht weinig geslapen, maar toch ging ze vandaag naar school: "Die klimaatwet moet er komen. Als ze er niet komt, is dat een belediging voor alle mensen die wekelijks op straat komen. Het was superkoud, ik heb amper geslapen, wij doen dit niet voor de lol. Wij blijven een punt maken totdat ze echt luisteren."

In de vooravond waren er opnieuw enkele honderden actievoerders op het Troonplein. Ze luisteren er naar muziek en speeches. "In de loop van de dag zijn verschillende mensen hun steun komen betuigen aan de actievoerders. Vanavond zijn er nog heel wat actievoerders die gaan kamperen", zegt Ann De Bie ter plaatse.

Morgen wordt er gestemd in de commissie over het artikel 7 bis. "Een aantal actievoerders gaat die stemming bijwonen, onder anderen Kyra Gantois en Anuna De Wever. De andere actievoerders blijven hier op het Troonplein. De gewone klassieke jongerenbetoging die normaal op donderdag doorgaat, gaat deze week uitzonderlijk op dinsdag door. Vanaf elf uur stappen ze op aan het Brusselse Noordstation naar het Troonplein. Ze willen daarmee de druk op de politici opvoeren. Of dat iets zal uithalen, dat weten we morgen", besluit De Bie.

Bekijk het gesprek met Ann De Bie uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Onze reporter Goedele Devroy verklaart waarvoor de betogers ijveren, en waar morgen precies over gestemd zal worden. Herbekijk hier haar uitleg in Het Journaal: 

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
De activisten hebben hun tentjes nu opgesteld aan het Troonplein.

Meest gelezen