Videospeler inladen...

Celstraffen en enorme boetes voor bende die mensen smokkelde in piepkleine ruimtes in omgebouwde voertuigen

In Gent is een bende mensensmokkelaars veroordeeld tot celstraffen en enorme boetes. De bende liet piepkleine bergruimtes bouwen in bestelwagens om de migranten en vluchtelingen te smokkelen. "Hun enige bezorgdheid was om zoveel mogelijk mensen op het transport te krijgen, ongeacht de gezondheid van de migranten", klonk het scherp bij de rechter.

Meer dan 100 smokkeloperaties van de bende heeft de politie in kaart kunnen brengen. Vanuit vooral Afghanistan, Syrië en Irak smokkelde de bende mensen richting het Verenigd Koninkrijk. 

Vooral de manier waarop de vluchtelingen en migranten gesmokkeld werden, sprong in het oog. De bende verborg hen in allerlei - soms piepkleine - ruimtes in bestelwagens. Die ruimtes liet de bende speciaal bouwen in bestelwagens, om zoveel mogelijk migranten in op te stapelen. Onder meer garagisten uit Zelzate en Hamme werden betaald om geheime compartimenten in bestelwagens te bouwen zodat ze ongezien migranten konden transporteren. Dat gebeurde met een valse dubbele deur achteraan of een opening in de laadruimte, waaronder een smalle bak werd gemaakt waarin mensen gepropt werden. Zo werd er zelfs een migrant ontdekt onder de motorkap van een personenwagen.

Celstraffen en enorme boetes voor de mensensmokkelaars

In totaal stonden 16 beklaagden terecht voor de Gentse rechtbank. Het kopstuk van de bende kreeg de zwaarste straf: 7 jaar cel en een boete van 760.000 euro. Een tiental andere leden van de bende werd veroordeeld tot straffen van 30 maanden tot 5 jaar en boetes tot 376.000 euro. Vijf bendeleden werden vrijgesproken omdat er twijfel was. De bendeleden kunnen wel nog beroep aantekenen tegen hun veroordeling.

De rechter haalde in het vonnis scherp uit naar de mensensmokkelaars. "Ze beschouwden de migranten als handelswaar", klonk het. "Ze hebben ingespeeld op de prangende vraag van illegale vreemdelingen die zich door hun precaire positie onmogelijk op andere manieren naar het Verenigd Koninkrijk konden begeven. Ze maakten misbruik van de positie van de zwaksten van de maatschappij, mensen die enkel op zoek waren naar een beter lot. Hun enige bezorgdheid was om zoveel mogelijk mensen op het transport te krijgen, ongeacht de gezondheid van de migranten."

Hun enige bezorgdheid was om zoveel mogelijk mensen op het transport te krijgen, ongeacht de gezondheid van de migranten

Rechter

Meest gelezen