Videospeler inladen...

Björn Soenens over Mueller-rapport: "Hemel boven Witte Huis klaart weer op"

Volgens het onderzoek naar de Russische inmenging in de presidentiële verkiezingscampagne in de Verenigde Staten is er geen bewijs voor een samenzwering tussen Rusland en het team van Donald Trump. Goed nieuws dus voor de Amerikaanse president. "Dit geeft het zelfvertrouwen van Trump een enorme boost", zegt VS-correspondent Björn Soenens.

Wat zegt het rapport van Mueller?

Uit het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller moet blijken dat er geen samenzwering was tussen Rusland en het presidentiële team van Donald Trump om de verkiezingscampagne in 2016 te beïnvloeden. Dat schrijft minister van Justitie William Barr in een brief aan het Congres.

"Na 2 jaar onderzoek, na 2.800 dagvaardingen, 500 huiszoekingen, 500 gehoorde getuigen, 13 internationale rechtshulpverzoeken, kortom, na een deftig onderzoek, is er eindelijk duidelijkheid", zegt VS-correspondent Björn Soenens. "Mueller heeft geen bewijs gevonden dat het campagneteam van Trump samen met Rusland de presidentsverkiezingen heeft gemanipuleerd. Er was wél beïnvloeding door Rusland, maar niét op vraag van of in samenwerking met het team van Trump. Dat is goed nieuws, heel goed nieuws voor de president."

Minder goed nieuws voor Trump is er ook. "Er liep ook een onderzoek naar belemmering van de rechtsgang en daar is aanklager Mueller minder fors. Kennelijk zouden er in het dossier wel een aantal voorbeelden staan van wat mogelijk als belemmering kan worden gezien. Mueller heeft geen bewijs gevonden, zegt hij, het is aan Justitie om te bepalen of er genoeg bewijs is om Trump aan te klagen. En minister Barr heeft al gezegd dat dat er niet is, dus ook daar toch goed nieuws voor Trump. Zij het onder enig voorbehoud."

Wat betekent dit voor Trump?

Het onderzoek naar de mogelijke samenwerking tussen Rusland en Trump hing twee jaar lang als een zwaard van Damocles boven het presidentschap van Donald Trump. "Die wolken zijn nu weg, de hemel boven het Witte Huis klaart op", zegt Soenens. "Wat Trump zelf altijd beweerd heeft, dat er niet is samengespannen, tot die conclusie komt Mueller nu ook."

"Trump kan zich nu volop richten op zijn herverkiezingscampagne, die hierdoor ongetwijfeld een boost zal krijgen. En waarin hij allicht zwaar zal uithalen naar de Democraten. Zijn zelfvertrouwen heeft een enorme boost gekregen. De politieke oorlog zal niet stoppen."

Hoe reageren de Democraten?

De Democraten hebben al gezegd dat ze het hierbij niet zullen laten. "Nancy Pelosi, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, en Chuck Schumer, de Democratische minderheidsleider in de Senaat, zeggen dat de samenvatting van minister van Justitie Barr evenveel vragen als antwoorden oproept", zegt Soenens.

"Barr is ook niet neutraal, volgens hen. Ze willen niet alleen de samenvatting, ze willen het volledige rapport kunnen inkijken. Desnoods willen ze daarvoor naar de rechter stappen. Ze kondigen nieuwe onderzoeken aan, nieuwe hoorzittingen... alles om de zaak verder uit te spitten."

"Mij lijkt het dat de Democraten zwaar ontgoocheld zijn dat er niks gevonden is wat wijst op een samenzwering. Ze hebben dat ene gaatje gezien, Trump die niet volledig vrijgepleit is in die rechtsbelemmering. En ze willen door dat volledige dossier in te kijken, nu toch blijven zoeken tot er misschien iets bovenkomt dat niet met die samenzwering te maken heeft, maar met bijvoorbeeld fraude, of belastingen."

Volgens Soenens zou zich dat wel eens als een boomerang in hun gezicht kunnen terugkeren. "Het onderzoek ís afgerond, dat onderzoek is ook deftig en grondig gevoerd, er is geen samenzwering aan het licht gebracht. Ik denk dat je dan op een gegeven moment moet zeggen: het is voorbij, move on."

Beluister hier het gesprek met Björn Soenens in "De ochtend" op Radio 1:

Bekijk hieronder het gesprek met Björn Soenens in "Terzake":

Videospeler inladen...

Hoe reageert Rusland op het Mueller-rapport? "Terzake" sprak met correspondent David Jan Godfroid in Moskou:

Videospeler inladen...

Meest gelezen