Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Britse parlement zet tegen de wil van premier May licht op groen om brexitproces in parlement te behandelen

In het Britse parlement is met een krappe meerderheid het proces van de zogenoemde "indicative votes" in gang gezet. Parlementsleden kunnen verschillende voorstellen over de brexit voorleggen en goedkeuren, maar wanneer er een meerderheid voor een voorstel is in het parlement, dan is de regering er niet toe gebonden om die te volgen.

Het Britse parlement heeft het gezag van premier May nog wat meer ondermijnd. Het heeft in een stemming beslist dat het woensdag gaat zoeken naar alternatieve oplossingen voor de brexit. 329 parlementsleden stemden voor het aannemen van de zogenoemde "indicative votes", 302 waren er tegen.

Premier May had haar regering en partij opgedragen tegen te stemmen, maar niet iedereen heeft dat gedaan. Twee onderministers hebben ontslag genomen uit de regering omdat ze het niet eens waren met de premier. 

Als er woensdag een meerderheid zou worden gevonden over een ander soort brexit, dan heeft dat vooral moreel gezag. De regering is niet verplicht ernaar te handelen. De regering waarschuwt ook dat het parlement met een oplossing zou kunnen komen die onaanvaardbaar is voor Europa of die een veel langer uitstel van de brexit zou veroorzaken.

Meest gelezen