Brussel dwingt eigenaar leegstaand pand voor het eerst tot openbare verkoop

De stad Brussel heeft voor het eerst een eigenaar tot openbare verkoop gedwongen. Het pand in de Bijstandstraat 12 stond al meer dan tien jaar leeg en werd verwaarloosd. Met de gedwongen verkoop voert Brussel de strijd tegen leegstaande huizen op.

De gedwongen openbare verkoop is de laatste fase in een lang proces. Eerst kreeg de eigenaar van het pand een boete maar die heeft hij nooit betaald. Daarna besloot de stad een rechtszaak aan te spannen om de eigenaar te verplichten het huis op de huurmarkt te brengen. Ook dat deed de eigenaar niet. "We hebben verschillende dingen geprobeerd maar de eigenaar heeft nooit willen reageren. Dus moesten we de laatste stap starten zodat het gebouw weer bewoond zou worden", vertelt Ans Persoons, schepen van Stedenbouw. 

Eindelijk verkoop

De stad ziet geen andere optie dan de procedure te starten om het huis gedwongen te verkopen en start een juridisch proces. "We zijn blij dat de gedwongen verkoop gelukt is. Het geeft ook een duidelijk teken naar andere eigenaars. We kunnen het ons in een stad als Brussel niet permitteren dat panden verwaarloosd blijven", zegt Ans Persoons.

Het pand werd gebouwd in 1914 en telt drie verdiepingen. De openbare verkoop start online op 21/03 en eindigt op 29/03. 

Meest gelezen