Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Geen samenzwering met de Russen, maar welke andere onderzoeken lopen nog naar Trump als president en zakenman?

Speciaal aanklager Robert Mueller vond geen aanwijzingen voor een samenzwering tussen Rusland en het campagneteam van Donald Trump. Een opsteker van jewelste voor de Amerikaanse president. Toch kan hij nog niet op beide oren slapen, want er lopen nog een tiental andere onderzoeken naar hem. Een overzicht.

Donald Trump heeft er een goed weekend op zitten. Het langverwachte rapport van speciaal aanklager Robert Mueller pleit het campagneteam van Trump vrij van eender welke samenzwering met Rusland in aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2016. Over mogelijke rechtsbelemmering blijft Mueller vager, hij laat de conclusies over aan de Amerikaanse minister van Justitie.

Speciaal aanklager Robert Mueller vond geen aanwijzingen voor een samenzwering tussen het campagneteam van Trump en Rusland.
Copyright 2019 the Associated Press. All Rights Reserved.

Het onderzoek van Mueller spitste zich toe op die twee zaken: een mogelijke samenzwering en rechtsbelemmering. Mueller onderzocht aanvankelijk nog een heleboel andere zaken, maar schoof die uiteindelijk door naar andere openbare aanklagers, omdat ze te veraf stonden van zijn hoofdonderzoek. Verschillende van die onderzoeken door federale openbare aanklagers lopen nog. En ook de Democraten in het Congres laten Trump en zijn entourage nog niet los.

De geldstromen van de Trump-campagne, Trumps rol in het betalen van zwijggeld, schending van campagnewetten, de Trump Foundation, Trumps bijverdiensten als president, machtsmisbruik, rechtsbelemmering, corruptie,... Het is allemaal nog onderwerp van (gerechtelijk) onderzoek.

1. Federale aanklager New York onderzoekt geldstromen en buitenlandse inmenging

De federale aanklager van het Southern District of New York onderzoekt vooral de geldstromen van de Trump-campagne (in aanloop naar de verkiezingen van 2016), de financiering van zijn inauguratie en de rol van buitenlandse lobbyisten.

Deze aanklager onderzoekt ook de zwijggelden die betaald zijn aan vrouwen met wie Trump affaires zou hebben gehad. In dat onderzoek is Trumps ex-advocaat Michael Cohen overigens al veroordeeld tot drie jaar cel. Cohen bekende dat hij in opdracht van Trump zwijggeld heeft betaald aan een porno-actrice en een Playboy-model.

Dit onderzoek wordt als het belangrijkste tegen Trump beschouwd, nu het Mueller-onderzoek is afgelopen. "Het gerechtelijke zwaartepunt is van het team-Mueller in Washington verschoven naar New York", schrijft The New York Times. De kans bestaat dat Trump in dit onderzoek aangeklaagd wordt zodra hij geen president meer is, vooral mocht hij in 2020 niet herverkozen worden.

Trumps voormalige advocaat Michael Cohen
2018 Getty Images

2. Federale aanklager Virginia onderzoekt buitenlandse inmenging

Ook de federale aanklager van het Eastern Disctrict of Virginia richt zijn pijlen op buitenlandse inmenging. Hij onderzoekt of Turkse lobbyisten Trump hebben willen beïnvloeden via zijn voormalige veiligheidsadviseur Michael Flynn.

Hier loopt ook een onderzoek tegen Jelena Choesjajnova, werkzaam bij een Russische trollenorganisatie (mensen die valse informatie via het internet verspreiden om zo de samenleving te beïnvloeden). Haar organisatie zou de presidentsverkiezingen van 2016 en de tussentijdse Congresverkiezingen van 2018 hebben willen sturen door kiezers te beïnvloeden via nepprofielen op sociale media.

3. Federale aanklagers Maryland en Columbia onderzoeken bijverdiensten als president

Donald Trump krijgt kritiek omdat hij als president nooit een zogenoemde blind trust heeft opgezet, een constructie om de schijn van belangenvermenging te voorkomen. In zo'n blind trust draagt een president tijdelijk al zijn belangen over aan anderen.

Federale aanklagers van het District of Maryland en het District of Columbia voeren daarom een onderzoek naar de bijverdiensten van Trump als president. Omdat Trump zijn belangen niet heeft overgedragen aan anderen, rijst de vraag of hij chanteerbaar is als president door buitenlandse financierders van zijn ondernemingen. Evengoed wordt onderzocht of Amerikaanse overheidsinstellingen orders hebben geplaatst bij bedrijven (hotels, restaurants,...) die onder de Trump Organisatie vallen.

Bovengenoemde federale onderzoeken zijn mogelijk niet de enige, aangezien veel van die onderzoeken niet openbaar worden gemaakt.

4. Staat New York onderzoekt belastingpraktijken Trump Organisatie

Donald Trump is de eerste president in veertig jaar die zijn belastingaangiften niet openbaar heeft gemaakt. Wat hij in al zijn jaren in de vastgoedwereld aan belastingen heeft betaald, is dan ook volstrekt onduidelijk. Onderzoeken door de Amerikaanse pers zouden wijzen op honderden miljoenen dollars aan belastingontduiking.

De belastingdienst van de staat New York voert daarom een onderzoek naar de belastingpraktijken van de Trump Organisatie, het moederbedrijf van Trumps zakenimperium. Er loopt ook een onderzoek naar mogelijk gesjoemel met de cijfers van zijn bedrijf om gunstige leningen en verzekeringsdeals af te sluiten.

Ten slotte loopt er ook een onderzoek naar de liefdadigheidsinstelling van Trump, de Trump Stichting. Hebben Trump en zijn familie zich verrijkt met geld uit die stichting en werd er geld gebruikt voor de verkiezingscampagne van Trump?

5. Amerikaanse Congres onderzoekt hele resem aan verdenkingen

Los van bovenstaande (gerechtelijke) onderzoeken laten ook de Amerikaanse parlementsleden in het Congres Trump niet los. Verschillende commissies in hoofdzakelijk het Huis van Afgevaardigden onderzoeken een hele resem verdenkingen tegen de president. De onderzoeken overlappen soms elkaar, maar evenzeer de gerechtelijke procedures.

De inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt de mogelijke banden tussen de president en het team rond hem en buitenlandse regeringen. Ze onderzoekt ook eventuele buitenlandse inmenging in de verkiezingen en of Trumps team vatbaar was voor buitenlandse invloed. Ten slotte wordt ook onderzocht of Russische transacties aan de Trump Organisatie werden witgewassen.

De justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden zoekt dan weer uit of Trump en zijn entourage schuldig zijn aan corruptie, belemmering van de rechtsgang en machtsmisbruik. Het is deze commissie die minister van Justitie William Barr wil verhoren, wegens zijn conclusies van het Mueller-rapport over mogelijke rechtsbelemmering. Commissievoorzitter Jerry Nadler stelt zich vragen bij de interpretatie van het Mueller-rapport door Barr.

De begrotingscommissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt de belastingaangiften van de president en van vicepresident Mike Pence.

De toezichtscommissie van het Huis van Afgevaardigden onderzoekt onder andere of Trump de opdracht gaf om zijn schoonzoon Jared Kushner inzage te geven in staatsgeheimen, hoewel hoge veiligheidsfunctionarissen hem dat hadden afgeraden. Deze commissie neemt ook Trumps contacten met de Russische president Vladimir Poetin en Saudi-Arabië onder de loep.

Bronnen: NOS, The New York Times

Meest gelezen