Videospeler inladen...

Invloedrijke Amerikaanse rockartiest Scott Walker (76) overleden: "Een unieke en uitdagende titaan"

Singer-songwriter, rockartiest en componist Scott Walker is op 76-jarige leeftijd overleden. Hij vond zijn roem als tieneridool met het trio "The Walker Brothers". Later kwam hij met soloalbums, waarin hij over de liefde en de dood zong.

Het platenlabel 4AD waar Walker de afgelopen 15 jaar bij aangesloten zat, heeft zijn dood bekendgemaakt. "Scott Walker was een unieke en uitdagende titaan in de voorhoede van de Britse muziek: dapper en vragend. Hij heeft werken gemaakt die de menselijke kwetsbaarheid durven te verkennen en de goddeloze duisternis omringen."

Scott Walker was een unieke en uitdagende titaan in de voorhoede van de Britse muziek: dapper en vragend

Platenlabel van Walker

Walker werd in 1943 in de Amerikaanse staat Ohio geboren. Hoewel hij in de Verenigde Staten ook enige tijd succes had, groeide hij pas echt in het Verenigd Koninkrijk door. Een hit als "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore" bereikte veel succes.  Ook albums als "Scott", "Scott 2" en "Scott 3" werden erg geprezen.

Beluister hier "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore":

Teruggetrokken leven

De roem van popsterren was niet voor Walker weggelegd, hij hield een teruggetrokken leven. Uit interviews blijkt dat hij zich nooit echt op zijn gemak voelde als hij omringd was met andere supersterren. "Hij trok zich graag terug uit de schijnwerpers", schrijft zijn platenlabel dan ook.

Hij trok zich graag terug uit de schijnwerpers

Platenlabel van Walker

De magistrale single "No Regrets", van het vierde album van de popgroep waar Walker bij aangesloten zat, is ook het vermelden waard. 

Beluister hier "No Regrets":

Ook is Walker bekend van de "Scott Walker Sings Jacques Brel", gepubliceerd eind jaren 60. Walker nam voor dat album diverse composities van de Belgische zanger, componist en schrijver Jacques Brel op. 

Vanaf 1984 was Walker bijna tien jaar uit beeld in de rockscène.  Begin jaren 90 kwam Walker weer terug met nummers over de politiek, oorlogen en de pest. 

In 2001 produceerde hij het album "We Love Life". Ook daarin is volgens kenners te horen dat hij zich nooit echt prettig heeft gevoeld bij de bekendheid die hij met zich meedroeg. "Het was ook een echte buitenstaander, maar wel een heel zachtaardige", reageert Thom Yorke van de Engelse alternatieve rockband "Radiohead” op het overlijden van Walker. "Hij heeft een enorme invloed op zowel mij als de band gehad", schrijft Yorke op Twitter. 

Hij heeft een enorme invloed op zowel mij als de band gehad

Thom Yorke van "Radiohead”

Erfenis

In 2017 bracht de Britse publieke omroep BBC hulde aan Scott met een documentaire over zijn optreden in de grote concertzaal "Royal Albert Hall" in Londen.

Van tieneridool tot cultureel icoon: volgens velen is de erfenis van Walker groot. Van "briljante tekstdichter met angstaanjagende stem" tot "een van de meest gerespecteerde vernieuwers van de creatieve muziek": Walker blijkt erg geliefd te zijn bij andere artiesten, die op social media treuren om het verlies van Walker.

Walker laat zijn partner Beverly en dochter Lee na. 

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen