Videospeler inladen...

Ish Ait Hamou viert een hele dag "Feest van het falen"

Zaterdag loopt in de Arenbergschouwburg in Antwerpen het evenement "Tweede zit. Feest van het falen". Wat is succes, en wat is falen? En hoe kan je betekenis geven aan de mislukkingen van het leven? Daar denken gasten als Wim Helsen, Tania Van der Sanden en Yasmien Naciri een hele dag over na.  En mensen vertellen soms hilarische en soms gênante verhalen over falen. Ish Ait Hamou gaf een vooruitblik in "De afspraak" op Canvas.

We zijn erg gericht op succesverhalen, maar het leven zit vol teleurstellingen en mislukkingen. Wat doe je daarmee? Dat was het uitgangspunt voor het nieuwe evenement "Tweede zit. Het feest van het falen". Dat loopt nu zaterdag de hele dag in de Arenbergschouwburg in Antwerpen.

Ish Ait Hamou

Medebedenker is schrijver, danser en choreograaf Ish Ait Hamou. Hij  kwam het idee toelichten in "De afspraak" op Canvas: "We proberen heel vaak mensen met een succesvol traject te zien als voorbeeldfiguren, als rolmodellen soms. Terwijl er eigenlijk heel interessante lessen te trekken zijn uit faalmomenten."

"En als je mensen op verschillende manieren kan samenbrengen op een dag om te praten, heel openlijk, over wat zij zien als falen, denk ik dat het een interessant, leerrijk gesprek kan worden. Zowel voor de mensen die het delen, als de mensen die het ontvangen en die zich hopelijk ook kunnen herkennen in de verhalen van andere mensen."

"Ik ben heel benieuwd. En ik hoop dat de mensen die komen luisteren, vaak in hun eentje, tussen de massa, iets te horen zullen krijgen dat hen informatie kan meegeven en impact kan hebben. "

We zijn geneigd om onze mislukkingen weg te moffelen en vooral uit te pakken met ons successen. Met name op social media, erkent Ish Ait Hamou: "Soms post ik een plaatje dat ik naar de fitness ga, maar ik post niet die andere zes dagen dat ik er niet geraakte. En dus ja: op social media probeer je je highlights te posten wanneer het goed gaat."

"Wat is succes, en wat is falen? Hangt het af van het eindresultaat of hangt het af van de reis die je hebt afgelegd? Want je kan misschien falen tijdens de eindtest, maar de ontwikkeling die je hebt meegemaakt om daar te geraken, om die test te kunnen maken, daarin zit vaak een heel grote groei."

 Hangt het af van het eindresultaat of hangt het af van de reis die je hebt afgelegd?

Ish Ait Hamou

"Stel: je bent student, en je studeert een heel semester lang en op het moment dat je je examen gaat afleggen, heb je gewoon een slechte dag. En je krijgt je resultaten en je hebt een onvoldoende. Je hebt gefaald. Je kan niet verder of je moet je jaar opnieuw doen."

"Maar het traject naar dat ene moment waarop je een slechte dag had, daar heb je een ontzettend grote ontwikkeling meegemaakt. Je hebt nieuwe kennis opgedaan, nieuwe interesses ontdekt, je bent gegroeid. Je hebt nieuwe mensen ontmoet met wie je een taak moest maken, dat zijn nieuwe collega’s en vrienden geworden. Met hen ontwikkel je nieuwe ideeën. Dus de groei is heel groot."

Een mislukking kan je heel vaak een les leren die succes je niet kan bijbrengen.

Ish Ait Hamou

"Ik heb als danser ook een jaar lang gerepeteerd voor iets, en dag van het optreden op het podium was een slechte dag. Het ging niet. Dat is het ergste wat er kan gebeuren op dat moment. Maar met tijd, en met mensen, met andere verhalen die je hoort kan je dan soms hopelijk inzien: eigenlijk ben ik best wel gegroeid."

"Je kan falen en ter plekke blijven, of je kan falen en denken: dit is een mogelijke springplank om iets anders te gaan doen. Dus hoe bewuster je bent rond falen en succes hoe beter je inziet dat het een springplank kan zijn."

Wat zal ervoor zorgen dat ik volgende keer beter kan falen?

Ish Ait Hamou

"En iedereen is anders, maar wat ik geleerd heb is: een mislukking kan je heel vaak een les leren die succes je niet kan bijbrengen. Als het soms niet goed gaat probeer ik te denken: okay, wat kan ik hieruit leren? En wat zal ervoor zorgen dat ik volgende keer beter kan falen?"

Bekijk hieronder het gesprek over "Tweede zit. Het feest van het falen" met Ish Ait Hamou in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen